Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bet Israel

Počinje prvi tečaj jidiša u Zagrebu

dr. sc. Gabi Abramac
06.10.2014.
u 08:00

Zagreber yidish-krayz (Zagrebački jidiš kružok) naziv je projekta koji će obuhvaćati tečaj jidiša i ciklus kulturoloških interaktivnih predavanja o jidišu, aškenaskoj povijesti i kulturi. Projekt je nastao u zajedničkoj suradnji dr.sc. Gabi Abramac, kojoj su židovski jezici uža specijalnost, i židovske vjerske zajednice Bet Israel iz Zagreba.

Uz London, Pariz, Moskvu i Vilnius, ove jeseni će i Zagreb dobiti svoj prvi tečaj jidiša i tako se vratiti  na mapu mitskog Yiddishlanda.

Tečaj jidiša održavat će se utorkom u prostorijama Bet Israela, Mažuranićev trg 6, utorkom od 19.00 do 20.30. Grupa prima do 10 polaznika i ne traži nikakvo predznanje jidiša ni bilo kojeg od jezika povezanih s jidišem. Prijave su otvorene do 8. listopada, a uvodni sat održat će se 13. listopada.

Zagreber yidish-krayz (Zagrebački jidiš kružok) naziv je projekta koji će obuhvaćati tečaj jidiša i ciklus kulturoloških interaktivnih predavanja o jidišu, aškenaskoj povijesti i kulturi. Projekt je nastao u  zajedničkoj suradnji dr.sc. Gabi Abramac, kojoj su židovski jezici uža specijalnost, i židovske vjerske  zajednice Bet Israel iz Zagreba.

Tečaj jidiša prvi je segment projekta koji će biti realiziran. Jidiš je nastao početkom 11. stoljeća kad su Židovi s romanskih teritorija prešli na područje Rajne. U to doba su govorili ono što se na hebrejskom naziva La’az – jezik tuđinaca koji je uključivao varijante latinskog i rane oblike francuskog i talijanskog s primjesama hebrejskog. Kroz svoju dugu povijest jidiš je apsorbirao elemente germanskih dijalekata koji su se govorili u tom području, a daljnjim migracijama i elemente slavenskih jezika.

 Jidiš je jezik Židova koji se nekoć govorio od Poljske do Ukrajine, Bjelorusije, Rumunjske, Besarbije, istočne Mađarske i baltičkih zemalja. Danas se jidiš govori u hasidskim zajednicama u Americi, Antwerpenu, Manchesteru i Londonu, a čak je i službeni jezik Birobidžana, tzv. Židovske Autonomne Oblasti koja se nalazi na istoku ruskog Sibira.

>> Europski dan židovske kulture

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije