Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura

Šojat, Malkoč i Paljetak napisali su najbolje kratke priče u 2018/2019

28. listopada 2019. u 15:36 2 komentara 2059 prikaza
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održala se 53. svečana dodjela nagrada Ranko Marinković za kratku priču Večernjeg lista. Žiri, koji čine sveučilišni profesor i redoviti član HAZU Krešimir Nemec, nakladnik Seid Serdarević, novinar i književni kritičar Denis Derk, urednica kulture u Večernjem listu Milena Zajović i selektor natječaja Tomislav Sabljak, od čak 793 pristigle i 47 objavljenih priča, odabrao je tri najbolje. 

Kratka priča: Marta KRATKA PRIČA Marta

Treću nagradu dobio je Luko Paljetak, za priču "Posebna sposobnost", a umjesto pisca, koji nije mogao nazočiti dodjeli, nagradu je primila Hana Paljetak.

Žiri je svoju nagradu obrazložio riječima: Luko Paljetak pripada Harmsovoj poetici apsurda: razbija kanone priče, lomeći logične veze, nižući banalno-alogične zaključke i oslanjajući se na morbidne motive. Dvosmislenost je načelo na kojem počiva Paljetkova poetika. Postupci u priči i "posebne sposobnosti" govore o "goropadnom erosu" i sama činjenica da se glavni junak dokazuje svojim "posebnim" sposobnostima, kao da ne vjeruje u ono što dodiruje, on izmišlja samog sebe da korakne i vidi ono nešto što je samo fascinacija. Na koncu, glavnom junaku s "posebnim sposobnostima" gubi se svaki trag, budući da  njegovu priču od početka prati njegov "sugovornik u bijelom"

Drugonagrađeni autor je Zoran Malkoč i njegova priča "Plesač na krovu". U obrazloženju pak stoji kako je "Plesač na krovu" "jedna u groznici  pisana ratna priča,  jedan groteskni kolaž irealnog i realnog s bizarnim prizorima,koje karakterizira fragmentacija i projekcija tanke veze između  stvarnosti rata i neke vrsti prkosnog mačizma. Iako je rat opće tema, tema ove priče je poput magneta koji privlači čitatelja elementima fantastičnog". 

Prvu je nagradu pak odnijela Ivana Šojat, za priču "Ponori", koja, naveo je žiri: "još jednom pokazuje njeno savršeno umijeće pripovijedanja, bilo da se radi o nekoj povijesnoj temi ili temi suvremena sadržaja, što je slučaj s ovom pričom koja otkriva bolna mjesta našeg života. Ali kao što na početku priče kaže sama autorica "Nisu to riječi. Lako je s riječima." Ali teško je s nama. Ulazeći u tkivo života, Šojat će pokazati drugu strane medalje naše utopije: surove banke, bezdušne gradske oce, beskonačne kredite – što sve skupa dovodi do ponora i autorica zaključuje "A ja tonem u nešto što nalikuje ponoru".

Kratka priča Mišeki

Ni Šojat nije bila u mogućnosti osobno primiti nagradu te ju je umjesto nje preuzela Katarina Radošević Galić, no poručila je kako joj je izuzetna čast biti laureatom tako velike, značajne i dugovječne nagrade koja već 53 godine bdije nad žanrom kratke priče te čuva njezinu kvalitetu i dostojanstvo.

adris-logo | Autor : Pobjednicima je čestitala i ministrica kulture dr. Nina Obuljen Koržinek, te zahvalila Večernjem listu na ustrajanju u čuvanju jedinstvenog prostora za kulturu i autorski izričaj koji je natječaj za kratku priču Ranko Marinković. 

Treba napomenuti da je dugogodišnji pokrovitelj Adris i ove godine dao podršku projektu Ranko Marinković- kratka priča.

HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
  • zweistein:

    ha ha ha šojatica piše za serdarevića ( fraktura ), ovo je ekstremno jugoslovenaka naklada, ivana prelazi u sdp...i voila...počinje žetva nagrada....ha ha ha tuđman je govorio o ovakvima na svom povratku iz sad-a

  • Kolumpar:

    Mađioničari provincijencije zabiti. Tko šiša kreativnost, inovativnost, inspirativnost, iskrenost, integritet, književnu odgovornost, komunikaciju, čudesni jezik horvatski?