Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prije svega

Pisci pitaju postoje li Radman nad Radmanom i ZAMP nad ZAMP-om?

Goran Radman
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
29.01.2015.
u 14:51

Šezdesetak književnika, članova Društva hrvatskih književnika ravnatelju Radmanu poslalo je protestnu peticiju na koju još nisu dobili nikakav odgovor

Kratko je trajalo zadovoljstvo hrvatskih književnika zbog konačne naplate prava javne posudbe na knjige posuđene u javnim knjižnicama. U međuvremenu glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman dramskim je autorima temeljito smanjio honorare.

Ugovorima iz 2014. godine uvedena je jednokratna naknada za emitiranje dramskog djela, čime su ukinuta dosadašnja plaćanja za reprizna emitiranja. A ona su iznosila pedeset posto za prvu reprizu i 25 posto za svaku sljedeću. I plaćala su se godinama. HRT tako za fiksnu i to nimalo uvećanu svotu dobiva isključiva prava iskorištavanja teksta koja se odnose i na neograničeno emitiranje, ali i na isključivo pravo prevođenja djela na druge jezike, izrade i prodaje distribucije nosača zvuka...

I postaje stvarni i jedini vlasnik dramskog djela. Šezdesetak književnika, članova Društva hrvatskih književnika ravnatelju Radmanu poslalo je protestnu peticiju na koju još nisu dobili nikakav odgovor. Mogu se samo nadati da i nad Radmanom postoji Radman. No ovo nije jedina loša financijska vijest za književnike. Tako je i ZAMP mala književnička prava drastično smanjio pa je jedan autor, umjesto 7500 za desetak repriza svojih djela na radiju, dobio samo 750 kuna!?

No valjda i nad ZAMP-om postoji ZAMP! I dok se piscima s jedne strane neko pravo uvede, dotle se s druge strane već stečena i uvriježena prava drastično krešu. Navodno zbog rigorozne štednje. Ali zašto javna televizija ne štedi kada su u pitanju uvozne emisije poput "The Voicea" čiji članovi žirija, barem prema pisanju medija, dobivaju enormne honorare?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije