Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100. godišnjica

Pijanistica Ida Gamulin i njeni studenti sviraju u čast Dori Pejačević

Borna Filic/PIXSELL
08.03.2023.
u 13:45

Na Dan žena u 19 sati u dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji održat će se koncert "Kontesa Dora"

U ovoj godini Hrvatska obilježava stotu obljetnicu smrti Dore Pejačević, prve hrvatske skladateljice koja je iza sebe ostavila opus od čak 57 djela. 

Zagrebačka filharmonija tako joj je početkom ožujka posvetila pet festivalskih dana, a večeras će se, na Dan žena, u 19 sati u dvorani Bersa na Muzičkoj akademiji održati koncert "Kontesa Dora".  

- Koncertom "Kontesa Dora" Ida Gamulin obilježit će veliku obljetnicu sa svojim bivšim i sadašnjim studentima izvedbom glasovirskih minijatura. Djela Dore Pejačević još su se za njezina života izvodila u glazbenim centrima Europe, a 100 godina nakon njenog odlaska ta ista Europa ponovno otkriva Doru i divi se njenom raskošnom talentu. Od 57 registriranih opusa 24 su skladana za glasovir, instrument kojemu je povjerila sve svoje tajne, sjetne i mračne, poput života koji je prerano tragično završio - stoji u najavi koncerta. 

Djela među kojima su Maštanja, Život cvijeća, Dva nokturna i Cvjetni vrtlog, izvodit će Ida Gamulin, njeni studenti Lucija Kuveždić, Lidija Jeličić, Katarina Vorel, Petra Spahija, Klara Matjan Marušić, Helena Herman, Neven Boltek i Petra Šket, te gošća Alma Prica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije