Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monumentalno zdanje
Povratak na članak

Petrova gora
 - spomenik sramote

Kustosica Vesna Vuković, arhitektica Ana Bakić i drugi suradnici kolektiva WHW u studenom će u zagrebačkoj galeriji Nova široj javnosti predstaviti 23 idejna rješenja za obnovu spomen-područja koja su prikupili u prvom krugu natječaja

Komentari 29

OB
-obrisani-
13:56 30.10.2012.

@ autoritet.....gdje je tvoj autoritet?...o cemu ti trabunjas...ovaj spomenik ovog postenog kordunaskog naroda znacio je za njih SLOBODU....od koga?....dali si ikad cuo? da je tu bio 'proboj obruca' od ustasa (ne hrvata) koji su sve redom palili i klali (crkvaa u Glini 1500 ljudi, crkva u Kolaricu-Vojnic 107 ljudi....itd).Proboj obruca na Petrovoj Gori za te preostale ljude, starce, zene i djecu znacio je ZIVOT ili SMRT...to je bilo 1942.godine...1991.godine, nismo vam vjerovali (HDZ-u) i bolje smo prosli, ostalo je vise glava na ramenu ....sad od spomenika radite sto hocete, ali zbog pravih Hrvata i Srba koji su ostali da zive na ovom prostoru, spomenik treba da ostane i da se obnovi na stetu onih koji su ga pokrali ( istina je, niti su to Srbi, niti su to Muslimani niti su to Hrvati)...vec 'lopovi' za svoj djep koje je hrvatska policija i drzava trebala sprijeciti....SRAMOTA

VL
OB
-obrisani-
09:39 28.10.2012.

HDZ i SDSS zaboravili ugovor ********** ma nisu koalicioni drugovi zaboravili vec nisu stigli imali su prioritet spomenik u Srbu. Negdje prosle godine je yulist slikovito prikazao sva nakaradna monumentalna spomenicka betonizacija i velicanje zlocinacke ideologije koje su bravarovci postavljalii gdje god bi mogli.VL se nadovezao na YUlist tek s godinom zakasnjenja. Jasenovac Tjentište Kozara Kadinjača Kosmaj Kruševo Grmeč Ilirska Bistrica Sanski Most Košute Korenica Knin Makljen Brezovica Kamenska Ostra Sisak Nikšić Niš Sinj

VL
ŠO
Šokac1
09:30 28.10.2012.

Spomenik na Banovini - danas, 2012, zog čega i sa kojom svrhom? Spiskat će se milijuni kuna za ništa, kao da ih imamo u izobilju, kao da nam ne trebaju za tisuće drugih, neophodnih stvri. Da čovjek ne povjeruje!

VL
Avatar baneVA
baneVA
17:19 29.10.2012.

Trenutni izgled spomenika ,je prava slika ekonomskog stanja u vašoj državi.

VL
CV
crna vrana
08:44 31.10.2012.

Ministar graditeljstva: Ako ova građevina nema građevinsku dozvolu, a kažu mi da nema, dakle, srušiti o trošku investitora ili njihovih apologeta.

VL
DT
dturina
21:13 28.10.2012.

Zanimljivo je to; komunistički režim je posvuda tuđim parama dizao megalomanske spomenike kojima je jedina svrha bila podsjećati tko je na vlasti, a kad je pao komunizam nikoga za te njihove hrpe smeća više nije briga nego ih recikliraju za staro željezo. I oni se tome čude. A nego što bi s tim trebalo nego reciklirati, valjda zadržati idućih tisuću godina u spomen propalom režimu za kojeg nikoga više nije briga?

VL
OB
-obrisani-
22:04 28.10.2012.

@ dturina Po mome g.dturina,ovaj objekat se treba sacuvati kao lijepo arhitektonsko izdanje, najveci spomenik u Hrvatskoj, da sluzi u turisticke svrhe i odzavanje kongresa ...po ovom kustoskom kolektivu WHW vidim da ce tako i biti, pare ce se pronaci,, a i mi karlovcani sa svoje terase (peti sprat na Gazi) moci cemo da vidimo 'vatreni plamen-odsjaj spomenika' na obroncima Petrove gore koja nam je bila i ostala u srcu.

VL
MA
marko53
22:07 29.10.2012.

A kako bi bilo srušiti ga???

VL
ML
MladenM
19:13 28.09.2018.

Dok Slovenci zaradjuju s turizmom na komunistickim bunkerima i zgradama, mi ovdje imamo stoku koja se pretvara da nekretnina vrijedna milione eura je neki spomenik cijeg je komunizam vlasnik i stoji tu da ih jebe u mozak. Dok zapravo je to Hrvatska nekretnina koja propada zbog misljenja nepismenih. Švedski nehrdjajuci čelik odvlaci šljam iz vasih džepova i vi se tu veselite tome? I predlazete razaranje eksplozivima objekta koji je vrijedan milione eura zbog nekog glupog simbolizma? Jos je dobro u kakvom je stanju ova drzava, jer da je do ove stoke moglo bi biti puno gore.

VL
OL
olovka
10:38 28.10.2012.

Martinis. Steta sto ovakvi nisu zivjeli u NAJlijepsoj drzavi na svijetu Jugoslaviji . Ali nije steta sto su i dalje bolesni. Gladni su i danas necijih zivota ,zato mi je zao njihovih bolesnih mozgova ,sto misle samo o zlu ,pokusajte da budete ista govna ubijeni i ubice nebitno sa koje strane boga zivite ili umirete,tad ce biti ponovo jugoslavije kad vam nece smetati nicija vjera a ako hoce idite kao i 70tih i rusite ponovo najlijepsu drzavu jugoslaviju.

VL
AT
atomised
11:48 28.10.2012.

"Monumentalno zdanje pokrali Srbi, Hrvati i Bošnjaci". Valjda su Srbi tako loše krali od 1991. do 1995. da se nakon četiri godine njihovog kraduckanja imalo još što pokrasti. No pretpostavljam da je prvenstveni smisao te tvrdnje izjednačiti krivnju "svih strana". Što se tiče objekta, takve valja "deideologizirati" i privesti civilnoj uporabi. O antifašizmu se može puno toga naučiti od Andrije Hebranga, a ako je on preveliki zalogaj za progutati, tada u zapadnoj Europi imamo na lopate antifašista koji nisu čekali dvije godine ratnih strahota i da SSSR prekine suradnju s Hitlerom kako bi se pobunili protiv nacističkog terora. Niti su nakon 1945. godine krenuli činiti ista zvjerstva.

VL
SE
sestrićna
12:39 28.10.2012.

komunističko srboslavenski spomenici su odavanje počasti ubijenim hrvatima..prestanimo biti s.koreja!!!

VL
VE
vetus
13:02 28.10.2012.

Ostavite to ruglo kakvo je. Takvih ima na stotine. Lumpenproletarijat ih je podizao da bi sebe proslavio u vjecnost, a dogodilo se je ono sto je moralo. I Hitler je gradio tisucljetni Reich. Zavrsio je onako kako je trebalo. Nemojte trositi ni lipe na nekave obnove. Ostavite grafite kakvi jesu. Inteesantniji su od tih rugla od spomenika. Neka se buduce generacije uce

VL
AU
autoritet
15:27 28.10.2012.

Treba pripustiti Rome da to recikliraju, dakle da se izvuče bar neka korist od ovog čudovišta. Spomenike masovnim ubojicama treba rušiti, a ne obnavljati.

VL
KO
kocen
16:14 28.10.2012.

Ovaj posljednji kustos Kresojević,se nada obnovi muzeja i ponovnom uhljebljenju na tom mjestu a ovi drugi kustosi i arhitekti se nadaju novom poslu.Samo neznam ko će to platit,Hrvati neće a oni koji su ga uništili su utekli. Napravit javni natječaj pa možda se javi neka jaka svjetska firma i dat joj na koncesiju ili monetizaciju bar na 99 g .

VL
MA
matildica
17:09 28.10.2012.

tko je koga vidio da krade a pritom ga i pitao za nacionalnost molm neka se izjasni ili možda opet netko namjerava stvarati bratstvo i jedinstvo po sistemu svi ste krivi pomirite seu svi ste krivi pomirite se

VL
Avatar baneVA
baneVA
19:40 28.10.2012.

Ovaj spomenika je odličje slobode i želje za mirnim zivotom. Spomenik i dalje prkosi ustaškoj ideologiji koja i dalje nažalost sve više zaživljava u vašoj takozvanoj "državi Hrvatskoj".Da moj se djed borio 40-tih protiv fašista i ustaša ,da i 900 smo se borili protiv istih.Nažalost ideologija zla je nadvladala .Ali neće večno.

VL
KO
kocen
19:46 28.10.2012.

@TuTa Taj isti "pošteni" kordunaški narod je ratovao 5 godina protiv svoje domovine,protjerao i pobio kordunaške Hrvate.Sa te iste Zrinske gore pucali su po Zagrebu Lunama i Orkanima,a gdje si onda bio što se nisi onda bunio? Sad kad bi trebalo vas opet Financirat sad su i kune dobre.

VL
Avatar baneVA
baneVA
20:30 28.10.2012.

28.10.2012. u 19:46h kocen je napisao/la: @TuTa Jok trebali smo Vas sačekati raširenih ruku da nam derete kožu ,da nas palite u crkvama ,da nam zalepite slovo U na čelo.Šta ono beše "Nezavisna Država Hrvatska" ili ti NDH ,jeste vi sad nezavisni aj mi malo pojasni ne podseća li to sve na Pavelićevu Hrvatsku,šta jesmo to trebali prihvatiti.

VL
AM
amato
08:50 29.10.2012.

Mnogi koji su vjerojatno bili u prvim redovima u onom sustavu prije devedesete sada o njemu pričaju s gađenjem, kao da se radilo o neljudskom sustavu, sustavu protiv radnika i malog čovjeka. A nije tako, svi znamo da se radilo o iskrenom pokušaju davanja vlasti i prava upravljanja radnicima, tj onima koji stvaraju višak vrijednosti. Da, radilo se o utopiji. Tek poslije smo vidjeli na stotine slučajeva, pa i na slučaju ovoga spomenika kakva je stvarna priroda čovjeka.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.