Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PDV-om po knjizi

PDV za pet posto poskupio strane knjige i udžbenike

velika knjižara u bogovićevoj ulici
Marko Lukunić/Pixsell
02.01.2013.
u 14:28

Manji dio nakladnika ipak je odlučio poskupjeti svoje već objavljene naslove zbog uvođenja PDV-a od pet posto. U pravilu poskupljuju strane knjige, ali i udžbenici kojima cijene nisu mijenjane pet godina.

Prvog dana primjene PDV-a na knjige od pet posto knjižara Naklade Ljevak na Trgu bana Jelačića imala je inventuru.

– Samo desetak nakladnika mijenjalo je cijene svojih knjiga pa su donijeli nove naljepnice... i to Forum, Naša djeca, Fraktura, Element... Cijene udžbenika povećali su Školska knjiga i Alfa. Naklada Ljevak povisila je cijene malom dijelu svojih knjiga, pa je kao i 95 posto nakladnika preuzela teret PDV-a na sebe – kaže voditelj knjižare Nikola Pavišić i napominje da je lani prodaja knjiga pala 20 posto, dok u ovoj godini očekuje pad od 25 posto.

Zamjenik predsjednika Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske Mišo Nejašmić kaže da su članovima još lanjskog ljeta poslali uputu da pet posto PDV-a ukalkuliraju u cijenu te da 95 posto nakladnika sada neće mijenjati cijene, pa će knjiga, zapravo, pojeftiniti, a ne poskupjeti pet posto.

– Veliki je propust Ministarstva kulture da elektroničku knjigu koja je u nas u teškim povojima nije ubacilo u definiciju knjige pa se na e-knjige i dalje plaća PDV od 25 posto, što je katastrofa. Nije logično da elektronička knjiga formalno nije knjiga, pa za to nam je trebao tekst od petnaestak znakova. Na razgovorima s ministrom Slavkom Linićem čuli smo da nema ništa protiv toga da i e-knjiga dobije status knjige – kaže Nejašmić koji misli da bi svi u branši trebali imati pet do deset posto veći promet, a da bi im poslovanje bilo na razini 2012. godine.

Direktor VBZ-a Boško Zatezalo nije zatvorio svoje knjižare, nego će cijene mijenjati u hodu.

– Mi smo digli cijenu samo strane knjige, dok smo domaće naslove ostavili na istoj razini. S fiskalizacijom nemamo problema – kaže Zatezalo koji očekuje poskupljenje udžbenika kojima cijena nije mijenjana punih pet godina.

– Cijene knjiga nećemo mijenjati i trenutačno ne očekujemo ni pad prodaje. I dalje ćemo pratiti situaciju i u skladu s time se ponašati. Porastu li cijene knjiga, vrlo vjerojatno će se smanjiti i prodaja, što nikome nije u interesu. Iako je PDV pet posto, što čelnici u Vladi objašnjavaju kao najmanji mogući, u vremenima krize kad se sve manje pozornosti usmjerava na kulturu i znanje bilo bi nam daleko draže da Vlada posvećuje vrijeme, trud i ulaganje u izdavaštvo – kaže Ivana Žderić, glavna urednica Profila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije