Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

'Ovo je najveći napad na Akademiju u povijesti! Takvo što nisu tražili ni Pavelić ni Tito'

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti oglasila se o aktualnim prijeporim oko vlasništva nad palačom Vranyczany i umjetninama u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti.
16. travnja 2021. u 15:13 2 komentara 3025 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Ministarstvo kulture i medija je u siječnju ove godine od Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zatražilo da se odrekne palače Vranyczany ali i naših umjetnina koje su u posjedu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. To je najveći napad na Akademiju od njenog osnivanja, a od tada je prošlo 160 godina. Tako nisu postupili niti Austrijanci, niti mađaroni, niti Karađorđevići, niti Pavelić, niti drug Tito niti akademik Tuđman. Akademiji je ponuđeno da su odrekne vlasništva zgrade u Hebrangovoj 1 u korist Republike Hrvatske koja bi je nakon toga dala u upravljanje Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Predloženo je i da Akademija odustane od zahtjeva da se utvrdi njezino pravo vlasništva nad 1057 umjetnina koje se nalaze u donedavnoj Modernoj galeriji. Te smo prijedloge odbili jer su štetni i neprihvatljivi – rekao je predsjednik HAZU Velimir Neidhardt na konferenciji za tisak u palači Akademije ispod  Bukovčevog portreta biskupa Strossmayera. 

Bura na Zrinjevcu 'Naznačite da su slike naše ili ćemo ovrhom uzeti Mladu patricijku!'

Do kulminacije dugogodišnje sukoba između HAZU i nekdašnje Moderne galerije, a odnedavno Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i u pogledu zgrade i u pogledu fundusa, došlo je nakon što je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek akademike prozvala zbog nesolidarnosti, stajući na stranu galerije. 

– Mi smo u Akademiji solidarni te opet nudimo ugovor po kojemu će Nacionalni muzej moderne umjetnosti i dalje bez naknade koristiti prostor u palači Vranyczani kao i do sada, te će i dalje upravljati sa oko tisuću akademijinih umjetnina, ali pod uvjetom da u inventarnim knjigama piše da su te umjetnine u vlasništvu HAZU. Znatan dio tih umjetnina dobili smo donacijama pa se ne možemo niti smijemo odreći njihovog vlasništva. Akademija je i preko sedamdeset godina vlasnik, tj. maksimalni pravni ovlaštenik na palači Vranyzcany, koja je na temelju zakona upisana u zemljišnim knjigama kao vlasništvo HAZU prije tri desetljeća – ističu u Akademiji. 

Akademici najgrubljom objedom i notornom neistinom nazivaju tvrdnje iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti da se HAZU za upis vlasništva zgrade okoristila okolnostima Domovinskoga rata. Isto tako veliki plakat koji krasi pročelje palače Vranyczany, a na kojem piše da  novoimenovani muzej nikada neće biti HAZU, po akademicima je besprizorna javna uvreda vrhovne ustanove u hrvatskoj znanosti, umjetnosti i kulturi.

Nacionalni muzej moderne umjetnosti Predstavljeni novi postav i ime, a HAZU prijeti sudom

– Mi u Akademiji inzistiramo na poštovanju hrvatskog pravnog poretka i odluke hrvatskih sudova – ističu u Akademiji te su i dalje spremni na razgovore s Ministarstvom kulture i medija, ali dvoje u uspjeh novih pregovora sa sadašnjom upravom Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti. 

NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • Brankko:

    Osoba "Republika Hrvatska" u tom slučaju nastupa kao običan nasilnik koji sa strane pomaže drugomu nasilniku. Zanimljivo: "Nacionalni" muzej moderne umjetnosti. Zašto nije HRVATSKI? A parola "nikad neće biti HAZU", zaista je blesava, jer imitira ono Vukovar nikad neće biti ... prikaži još! Bykobap. Dakle jedan "nacionalni" muzej (moderna galerija) protiv akademije koja je hrvatska. Neobične igre riječima. A o želji da se postane vlasnik tuđega... ah, hrvatska priča, tako obična na hrvatskim "sudovima".

  • zagreb5:

    KRECE RASPRODAJA... To je najveći napad na Akademiju od njenog osnivanja, a od tada je prošlo 160 godina. Tako nisu postupili niti Austrijanci, niti mađaroni, niti Karađorđevići, niti Pavelić, niti drug Tito niti akademik Tuđman. Akademiji je ponuđeno da su ... prikaži još! odrekne vlasništva zgrade u Hebrangovoj 1 u korist Republike Hrvatske koja bi je nakon toga dala u upravljanje Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti. Predloženo je i da Akademija odustane od zahtjeva da se utvrdi njezino pravo vlasništva nad 1057 umjetnina koje se nalaze u donedavnoj Modernoj galeriji.