Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Ovacije hrvatskom filmu u prepunoj dvorani na festivalu u Cannesu. Pogledajte kako je bilo!

Debitantski dugometražni igrani film Antonete Alamat Kusijanović Murina u subotu, 10. srpnja, premijerno je prikazan u dvorani Theatre Croisette u Cannesu. Film je uvršten u program "15 dana autora" (Quinzaine des Réalisateurs), a projekciji je nazočila i brojna filmska ekipa.
12. srpnja 2021. u 11:20 1 komentara 418 prikaza
Foto: Alban Pichon
Pogledajte galeriju 1/17

"Sretna sam! Dugo smo vremena pripremali 'Murinu', a ovo je najbolji festival na kojem je film mogao imati svjetsku premijeru. Bilo je dirljivo i svi smo ponosni prikazati film na Quinzaine de Réalisateur, posebno poznavajući filmsko nasljeđe ove Cannske sekcije. Zahvalna sam Hrvatskom audiovizualnom centru na podršci. HAVC je velika potpora za redatelje koji lansiraju svoje internacionalne karijere na festivalima kao sto je Cannes," izjavila je netom nakon svjetske premijere redateljica Antoneta Alamat Kusijanović. 

Spike Lee, redatelj i ovogodišnji predsjednik žirija povijesno izdanje cannesa Festival koji je nastao iz revolta fašizmu, proslavio bikini i provocirao Vatikan

"Film je prošao u najboljem mogućem ozračju u Cannesu. Pohvale su stizale sa svih strana. Hrvatska stvarno može biti ponosna. Čestitam Antoneti, ali i cijeloj ekipi na velikom uspjehu. Uvjeren sam da će film oduševiti i publiku kod nas," dodao je ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich. 

Projekcija je održana u dvorani Theatre Croisette pred punim gledalištem kojem se na početku predstavila ekipa filma u sastavu: redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumci Danica Ćurčić, Gracija Filipović, Leon Lučev i Jonas Smulders te koscenarist Frank Graziano. Na premijeri je bio i ostatak filmske ekipe: glumica Tatjana Filipović, kompozitor Evgueni Galperine, producent Danijel Pek, koproducenti Zdenka Gold i Jožko Rutar, montažer Vladimir Gojun i kostimografkinja Amela Bakšić. 

Nakon filma uslijedio je dug pljesak, a na pitanja publike odgovarale su redateljica Antoneta Alamat Kusijanović i glumica Gracija Filipović. 

Podsjetimo, Murina je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma, U plavetnilo. Film se snimao na Hvaru, Kornatima i na Koločepu. 

1 / 17

Scenarij, uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). U autorskom timu filma su još i Helene Louvart (direktorica fotografije), Ivan Veljača (scenograf), Amela Bakšić (kostimografkinja), Snježana Gorup (majstorica maske), Julij Zornik (dizajner zvuka), Vlado Gojun (montažer), Poster (vizualni efekti) te Evgueni Galperine i Sacha Galperine (skladatelji). Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

74. cannes Ovo su hrvatski filmovi i filmaši na najprestižnijem svjetskom filmskom festivalu

Program "15 dana autora" (Quinzaine des réalisateurs) održava se do 17. srpnja 2021. godine paralelno s festivalom u Cannesu, a u sklopu tog programa prikazuju se kratkometražni, igrani i dokumentarni filmovi sa svih strana svijeta. Riječ je o programu koji još od 1969., kada je prvi put održan, svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika.

KLIMATSKE PROMJENE
Svjetska banka: Kroz 10 godina hrvatska bi obala mogla biti poplavljena i puna invazivnih vrsta, a poljoprivreda nestati
Schneider
Pametne tvornice
Ohrabrujemo i potičemo digitalnu transformaciju u zemljama jugoistočne Europe
  • Pucvala_premium.2:

    Film u funkciji u turizma i nacionalnog identiteta treba biti financiran , ostalo sve na trziste , kakve Mataniceve perverzije , kad stranac pogleda , misli da su Hrvati kanibali