Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakularan koncert

Ovacije virtuozima - Bečkoj filharmoniji, maestru Eschenbachu i Lang Langu

Bečka filharmonija
Robert Anić/PIXSELL
30.05.2014.
u 00:20

Ljetni koncert Bečkih filharmoničara postao je njihov "drugi Novogodišnji koncert".

Tradicionalni koncert Bečkih filharmonočara na otvorenom – Sommernachtkonzert, održan u četvrtak navečer po hladnom i vlažnom vremenu pred oko 40 tisuća posjetitelja u parku bečkog dvorca Schönbrunn, bio je i ove godine nezaboravni glazbeno-scenski i light spektakl.

Potvrda tome su i petnaest kamera kojima je austrijski javni radio i televizija ORF snimao i u preko osamdeset zemalja izravno prenosio ovaj u svijetu već etablirani koncert. Koncertom Bečke filharmonije po prvi put je ravnao slavni dirigent Christoph Eschenbach, a solist je po drugi put nakon 2005. godine bio nadaleko poznati kineski pijanist, jedinstveni Lang Lang, koje je razdragana publika za njihovo virtuozno muziciranje nagradila burnim pljeskom i ovacijama. Bečki su filharmoničari uzvratili s dva dodatka: Straussovim valcerom „Wiener Blut“ („Bečka krv“), uz koji su mnogi parovi zaplesali i Furioso polkom Johanna Straussa mlađega.

"Drugi Novogodišnji koncert“

Na programu Sommernachtkonzerta bila su djela Hectora Berlioza, Franza Liszta i Richarda Straussa u skladu s ovogodišnjim jubilejom, 150. godišnjicom Straussova rođenja koja se proslavlja 11. lipnja ove godine. Bečka filharmonija usko je povezana s R. Straussom koji je više od stotinu puta dirigirao tim orkestrom, a skladao je i Fanfare Bečkih filharmoničara kojima oni svake godine svečano otvaraju svoj bal u Beču. Predsjednik i violinist Bečkih filharmoničara Clemens Hellsberg je uoči koncerta rekao kako su brojni razlozi zašto je upravo Eschenbach ove godine ravnao Bečkom filharmonijom. - Eschenbach je veliki Strauss-affin. Uz to, često je muzicirao s Lang Langom. To je sjajna kombinacija - istakao je Hellsberg, napomenuvši kako je Ljetni koncert Bečkih filharmoničara postao njihov "drugi Novogodišnji koncert“.

Koncert je pod nazivom „Koncert za Europu“ prvi put održan 2004. godine, a od 2008. nosi naziv "Sommernachtkonzert“. Ovaj jedinstveni besplatni događaj ima za cilj približiti klasičnu glazbu što većem broju ljudi i pritom promovirati Bečku filharmoniju i grad Beä i Austriju širom svijeta. Bečki dvorac Schönbrunn i njegov barokni park, koje kao jednu od glavnih turističkih znamenosti grada Beča godišnje posjeti više od 2,5 milijuna ljudi, uvršteni su 1996. godine na UNESCo-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine.

>>Bečkoj filharmoniji nagrada Birgit Nilsson

>>Kako će Zagrebačka filharmonija postati Bečka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije