Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kineski Hollywood

Otvorili 8 milijardi dolara vrijedan studio

Movie Metropolis
ALY SONG/REUTERS/PIXSELL
03.05.2018.
u 12:51

Qindao Movie Metropolis nalazi se u istočnoj Kini, a tamo je već snimao i Matt Damon, ne pretjerano uspješan film “Kineski zid”

Jedan od najbogatijih ljudi u Kini, šef moćne grupe Dalian Wanda, stoji iza jednog od najambicioznijih projekata vezanih za film u povijesti svijeta, a svakako najambicioznijih u najmnogoljudnijoj svjetskoj zemlji.

Novih 15 studija u drugoj fazi

Qindao Movie Metropolis vrijedan gotovo osam milijardi dolara sagrađen je u istočnoj Kini, a šef jedne od najvećih kineskih korporacija Wang Jianlin nada se da će novi studio privući i strane produkcije. Jianlinova Wanda kupila je već ranije 3,5 milijardi dolara vrijedan kontrolni udio u hollywoodskom studiju Legendary Entertainment koji stoji iza hitova kao što su Jurassic World, trilogije Vitez tame te Godzille. Osim studija, kompleks na 400 jutara, što bi bio ekvivalent gotovo 200 nogometnih terena, ima i šoping-centar, restorane i kino koje je navodno najveće u Aziji. Ondje su čak dva studija površine šest tisuća kvadrata što je po površini jednako hangaru za snimanje u znamenitom Pinewood Studios u Londonu. Gradi se i treći koji će svakako biti najveći na svijetu, imat će deset tisuća kvadrata. Kulise se prostiru na 221 jutru, a u drugoj fazi dodat će se još 15 studija čime će se doći do konačnog broja od 45. Sve zajedno bit će gotovo dvostruko veće od površine najvećeg studija u Hollywoodu, onog Universalova. Već je tamo najveći podvodni studio u Aziji, a ako u nekom tamo snimljenom filmu vidite kakve kulise koje podsjećaju na europske ulice, tada ćete znati da je sve snimljeno na kulisama površine 60 hektara. U pitanju je zapravo dovršenje Qingdao Movie Metropolisa koji je počeo raditi još 2016. godine, a u njemu je već snimljen film s velikom hollywoodskom zvijezdom iz prve lige. Matt Damon, naime, ovdje je snimao ne pretjerano uspješan “Kineski zid”, a nakon njega i “Bitku za Pacifik: Ustanak”.

Sedam direktora u tri godine

No “Kineski zid” bio je prvi veliki hollywoodski film namijenjen globalnoj publici koji je u cijelosti snimljen i produciran u Kini. Uskoro počinje snimanje kineskog blockbustera, fantastične avanture u produkciji vrijednoj 474 milijuna dolara koja se temelji na kineskom klasičnom romanu. Ipak, nije sve prolazilo bez problema, od 2015. čak se sedam različitih direktora izmijenilo na čelu ogromnog filmskog kompleksa. Sama grupacija Wanda morala je prodati većinski udio u vlasništvo kako bi pokrila nagomilane dugove, no još upravlja kompleksom.

Ključne riječi

Komentara 2

WE
westsouth
15:00 03.05.2018.

a kao komunizam haaa

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
13:23 03.05.2018.

Bravo kinezi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije