Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iznimno bogat program

Otvoren 15. Vukovarski film festival: 'Nakon pandemijske godine očekivanja su velika'

Igor Rakonić
Branimir Bradarić
25.08.2021.
u 23:35

15. VFF bit će otvoren do 29. kolovoza, a u sklopu festivala biti će održane i filmske i scenarističke radionice kako popratni program

Projekcijom igranog filma "Plavi cvijet", redatelja Zrinka Ogreste, koji je na ovogodišnjem 68. Pulskom festivalu nagrađen Zlatnom arenom, otvoren je ovogodišnji 15. Vukovar film festival. Radi epidemije korona virusa i važećih epidemioloških mjera ovogodišnji VFF je puno drugačiji od ranijih, ali su organizatori i ove godine osigurali iznimno bogat filmski program kojega čini i niz filmova koji su dobivali filske nagrade ili su pak prikazivani na svjetski poznatim festivalima.

- Nakon pandemijske godine očekivanja su velika. Sklopiti program bilo je teško i većim festivalima s obzirom na situaciju. Zadovoljni smo filmovima koje smo uspjeli dobiti ove godine. To su novi filmovi s Berlinskog i Canneskog festivala, imamo i sjajnih dokumentaraca, razina kvalitete ostala je ista i možemo reći kako VFF i dalje ima najkvalitetniji filmski program, rekao je direktor VFF-a Igor Rakonić.

Inače, ovogodišnji VFF održava se pod krilaticom „One world” odnosno „Jedan svijet” kako bi se pokazalo da su svi ovogodišnji filmovi, koji su nastali i prikazivani u posebnim okolnostima, jednako vrijedni. Radi epidemije korona virusa ove godine VFF nema natjecateljski karakter jer organizatori smatraju kako svi filmaši i njihovi filmovi zaslužuju biti nagrađeni za ustrajnost i predan rad. 15. VFF otvorio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako svi zajedno zadnjih godina plešemo po rubu zbog pandemije.

- Ipak, ove godine vidimo pomak Odstupili smo od prvotne ideje sa šlepom, ali nadamo se i to vratiti narednih godina, vratiti projekcije na obalu Dunava, rekao je Penava. 

Redatelj Zrinko Ogresta kazao je kako je po prvi put na VFF-u kao i da mu je iznimno drago što upravo njegov film otvara ovogodišnji festival. Govoreći o filmu "Plavi cvijet" podsjetio je kako se radi o filmu u kojem sredovječna službenica zagrebačke tvornice konca promišlja o životu i onome što je još u njemu očekuje. Napomenuo je i kako je taj film četvrti od njegovih filmova koji je osvojio Zlatnu arenu. Ogresta je najavio i kako radi na novome projektu te da će to biti film koji govori o muškarcima.

15. VFF bit će otvoren do 29. kolovoza, a u sklopu festivala biti će održane i filmske i scenarističke radionice kako popratni program. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije