Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film Woodyja Allena u Vukovaru

Briljantan um u lakoći žongliranja našim emocijama

nearzuman čovjek
Foto: VFF
27.08.2015.
u 14:31

Koliko puta vidimo nešto bolje, pametnije i zabavnije u nekom američkom filmu?

Hrvatske premijere filmova Woodyja Allena postale su već dijelom tradicije filmskog festivala u Vukovaru, koja se nastavila i projekcijom njegova najnovijeg filma "Nerazuman čovjek". Kao razuman čovjek, Woody Allen sasvim je sigurno svjestan da plasiranje jednoga filma godišnje sigurno nije put za davanje isključivo najboljega od sebe, ali za one koji smatraju da je i lošiji Allenov film još uvijek zanimljiv i bolji od 90 posto produkcije - njegova hiperprodukcija može biti samo blagoslov.

Isto vrijedi i za „Nerazumnog čovjeka" koji ne spada u vrhunce njegove posljednje faze, u koje svakako ubrajam "Jasmine French", „Ponoć u Parizu", „Vicky Cristina Barcelona" i nepravedno podcijenjeni „Rimu s ljubavlju", ali sadrži sve sastojke Allenova briljantnog uma i umjetničkog izraza. Glavni je junak profesor filozofije Abe Lucas (Joaquin Phoenix), poznat po svom nekonformizmu i vezama sa studenticama, koji dolazi u novu školu gdje odmah privlači pozornost jedne kolegice, ali i učenice (Emma Stone).

No, on pati od depresije, impotentan je i traži smisao u životu koji pronalazi u hitchcockovskoj situaciji da počini savršeni zločin... Allen se već mnogo puta bavio istraživanjem unutarnjih mehanizama kriminalaca, ali i ovoga je puta to samo tema oko koje opservira pragmatičnost filozofskih teorija, tipska zaljubljivanja studentica u profesore i brojne druge preokupacije kojima žonglira s toliko lakoće da to mora biti fascinantno. Film nema dubinu prethodnih radova, previše se temelji na rafalnom ispaljivanju vrckavih dijaloga kojima pomažu odlični glumci, no koliko puta u američkom filmu vidimo nešto bolje, pametnije i zabavnije. Na ovogodišnjem festivalu u Vukovaru ovo nije jedini Allenov film s obzirom na to da mu je posvećena retrospektiva šest novijih radova. 

>> Gužva na Woody Allenu, rumunjski Tarantino oduševio gledatelje!

>> Filmovima 'Horvatovi' i 'Dok smo sanjali' počeo 9. Vukovar film festival

Komentara 1

TN
tamo.netko
02:02 28.08.2015.

Valjda je tako...ali kako god, Woody Allen je jedna nenadmasna pojava u svijetu filma! Sinonim za New York i sve zive frustracije koje donosi zivot u Velikoj Jabuci...Rijetko talentirani i svestrani filmski djelatnik...I kada god razmisljam o filmu, on i njegov opus zauzimaju posebno mjesto, jer je zaista neponovljiv i iznimno karizmatican i osoben covjek...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije