Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Otvara se izložba o hrvatskoj jadranskoj kupališnoj baštini

U Muzeju grada Zagreba 12. kolovoza otvara se gostujuća izložba Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije "Hrvatska jadranska kupališna baština", koja nudi presjek samih početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali.
06. kolovoza 2020. u 14:31 0 komentara 161 prikaza
Foto: Hrvatski muzej turizma

Izložba također daje uvid u promišljanja i nastojanja tadašnjeg generalnog direktora Južnih željeznica Friedricha Julius Schülera, koji je ogromnim ulaganjima ostvario plan stvaranja klimatskog lječilišta i morskog kupališta u Opatiji, računajući s povećanim brojem korisnika usluga novoizgrađene željeznice na relaciji Beč-Rijeka-Beč.

Od srednjega vijeka do 1918. Povodom 800 godina suodnosa Hrvatske i Mađarske, u Zagreb stiže i najstarija hrvatska zastava iz 17.st.

Povezanost sjevernog Jadrana željeznicom utjecala je na gospodarski i turistički razvoj luka i gradova sjevernog Jadrana, pa se kao etablirani turistički centri javljaju Opatija, Volosko, Crikvenica, Mali Lošinj i drugi. Hotel Kvarner u Opatiji (izgrađen 1884. god.) najstariji je hotel na našoj obali. Bila je to i prva turistička investicija stranog kapitala.

Prvi dolasci na more vezani su uz lječilišni turizam zbog prirodnih ljekovitih čimbenika, a grade se i javna kupališta: Pula je svoje prvo javno kupalište, usidreno na drvenoj platformi, dobila 1865. godine, a Opatija svoje, Angiolinu, 1884. godine. U zadnjem desetljeću 19. stoljeća kupališta su izgrađena i u Poreču, Lovranu, Rijeci, Kraljevici, Crikvenici, Novom Vinodolskom, Rabu, Zadru, Splitu i Dubrovniku, a gradili su ih najpoznatiji arhitekti toga doba.

Kupališta su se nalazila na hridima ili neposredno uz more, na izuzetno izloženim pozicijama pa su pod utjecajem mora bila podložna brzoj devastaciji. Kupališne kućice, koje i danas možemo vidjeti na jadranskoj obali, građene su od kamena, betona i drveta, a sve u skladu s konzervatorskim uvjetima i brigom o očuvanju kulturne i prirodne baštine.

otok rab Na Rajskoj plaži kipari će u pijesku izrađivati skulpture mitskih bića

Morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavni su dio urbanističke arhitekture odnosno urbanizma turističkih mjesta.

Autorica izložbe je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos.

Temi izložbe prilagođena su i tematska vodstva stalnim postavom Muzeja grada Zagreba pod nazivom "Stara zagrebačka kupališta", koja će se od 11. do 16. kolovoza održavati u terminima utorak – subota u 11 i u 15 sati, te nedjelja u 10 i u 12:30 sati, a moći će im se besplatno priključiti svi koji kupe redovitu ulaznicu.

Arheoloski muzej javni poziv Zagrebačka županija izdvaja 700 tisuća kuna za programe u kulturi

Izložba "Hrvatska jadranska kupališna baština" ostaje otvorena do 13. rujna.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.