Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Na Rajskoj plaži kipari će u pijesku izrađivati skulpture mitskih bića

Na Rajskoj plaži u Loparu na otoku Rabu od 11. do 14. kolovoza održat će se 9. Festival skulptura u pijesku, umjetnička manifestacija na kojoj će kipari iz cijele Hrvatske izrađivati skulpture na temu "Čudesni svijet mitskih bića".
06. kolovoza 2020. u 11:11 0 komentara 173 prikaza
Foto: Facebook

Lopar je destinacija s najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 kilometar, koju su 2019. godine Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica proglasili najboljom plažom u Hrvatskoj, a CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu.

Muzej Sursock u Bejrutu neprocjenjivi gubici Katastrofalna eksplozija u Bejrutu sravnila galerije sa zemljom i uništila umjetnička djela

Prvi Festival skulpture u pijesku održan je 2012. godine inicijativom akademskog slikara Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U  početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj koja se tijekom godina razvila u međunarodni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta.

Festival se ove godine trebao održati u lipnju, kada je zbog okolnosti pandemije odgođen. Zbog velikog interesa turista i atraktivnosti eventa, deveti će se Festival skulptura u pijesku ipak održati sredinom kolovoza, uz poštivanje epidemioloških preporuka, ističe se u najavi.

Od srednjega vijeka do 1918. Povodom 800 godina suodnosa Hrvatske i Mađarske, u Zagreb stiže i najstarija hrvatska zastava iz 17.st.

Umjetnička voditeljica "pješčane manifestacije" je akademska kiparica Paula Banić, koja dovodi umjetnike poput istaknutog kipara Nikole Vudraga, akademskog kipara Alena Novoselca, braće kipara Popijač i drugih zanimljivih gostiju.

"Već devetu godinu za redom Rajsku plažu u Loparu pretvaramo u nadrealni svijet skulpturama iz pijeska. Ovog ljeta u manjem broju sudjeluju zanimljivi umjetnici s naše umjetničke scene stoga vas sa zadovoljstvom pozivamo da nam se pridružite i isprobate biti kipari, a mi ćemo vam pokazati kako. Pokušat ćemo vas oraspoložiti kroz pijesak i pješčana mitska bića", poručila je Banić.

Knjiga na stolu Roman o Židovki koju nisu progonili nacisti, nego Titovi komunisti - sve do Golog otoka

Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu te oko dva do tri metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad na visokim temperaturama da bi se kreirale skulpture koje, kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona. Sav trud i rad koje umjetnici ulože u Loparu se prepoznaje, a zbog sjajnog domaćinstva i truda mještana, umjetnici se svake godine vraćaju.

Zagreb: Miistar Božinović svjedočio na suđenju Tomislavu Sauchi i Sandri Zeljko
AFERA DNEVNICE
Pretragom stana Sandre Zeljko našli dokumente, ali i između 50 i 100 pari cipela
Park prirode Papuk
SUDJELUJTE U AKCIJI
Prijavite se za akciju „Tjedan odmora vrijedan“ i promovirajte svoje promotivne ponude
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.