Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Naklada Karijatide za djela Šimunovića i Kovačića dobila više od 190 tisuća kuna

Uglavnom otkupljuje dvadeset ili osamdeset primjeraka pojedine knjige. Veći otkup je iznimka
04. kolovoza 2015. u 12:30 1 komentara 379 prikaza
21.11.2009., Zagreb - Kucna biblioteka, knjige, ilustracija.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pulski sajam knjiga i autora neće dodijeliti Kiklopa jer je godišnja produkcija knjiga desetkovana, Algoritam je i dalje u problemima, autori i prevoditelji teško naplaćuju honorare, knjižare se masovno zatvaraju ili dišu na škrge. Kriza u izdavačkom lancu doživljava vrhunac pa ne čudi da su oči aktivnih nakladnika uprte u Ministarstvo kulture koje daje potpore za objavu i otkupljuje knjige. A koji se naslovi otkupljuju u najviše primjeraka i nakladnicima omogućuju veće svote novaca?

Andrić u 175 primjeraka

Prema podacima za 2014. godinu, Školskoj knjizi otkupljeni su svi naslovi Ive Andrića u 175 primjeraka (što je najveći broj koji se otkupljuje), a u istom je broju primjeraka Profilu otkupljena i knjiga Dubravke Ugrešić "Europa u sepiji", Sandorfu roman Damira Karakaša "Blue Moon", Nakladi Ljevak "Pismovnik Mihaila Šiškina, "Ponavljanje" Ivice Đikića i "Koračam kroz sobu" Irene Vrkljan. Mozaiku knjiga u maksimalnom broju primjeraka otkupljen je "Susjed u nevolji" Gorana Tribusona, Leykamu "Strudlhofstiege" Heimita von Doderera, ITI centru zbirka drama Dubravka Mihanovića, a OceanMoru "Rat i mir" Lászlá Krasznahorkaija, Litterisu "Tvrd pjevač" Borisa Marune, Meandar mediji "Život način uporabe" Georgesa Pereca, Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje "Hrvatski pravopis", a Frakturi "Svježe obojeno" Josipa Mlakića i "Prizori iz seoskog života" Amosa Oza.

Zanimljivo je da je malo poznatoj nakladi Karijatida iz zagrebačkih Mikulića, koju vodi Nada Marenić Tonković, a koja je specijalizirana za sabrana djela poznatih hrvatskih pisaca, Ministarstvo otkupilo dvije knjige Dinka Šimunovića. Riječ je o Šimunovićem novelama i o romanima, člancima, dramama... koje je za tisak priredio Tihomir Tonković. Zanimljivo je da svaka od Šimunovićevih knjiga (za koje više ne postoje autorska prava jer je od smrti autora prošlo više od sedamdeset godina pa nema troška za autorski honorar) stoji čak 270 kuna!?

Pa nedavno otiskani monografski Leksikon Sinjske alke koji je objavila Matica hrvatska uz Viteško alkarsko društvo s brojnim fotografijama i kartama prodaje se za 350 kuna. Naklada Karijatide za otkup 175 primjeraka jednog sveska iz Šimunovićevih sabranih djela utržila je 47.250 kuna. I tako dva puta. Znači ukupno 94.500 kuna, što je doista odličan rezultat za otkup samo dvaju naslova.

Isto i ove godine

Isti uspjeh naklada Karijatide postigla je i ove godine, jer su joj u 175 primjeraka otkupljena dva naslova iz sabranih djela Ante Kovačića. Za romane i izbor iz poezije i proze koje je priredio Tihomir Tonković država je isplatila daljnjih 96.250 kuna. A ove su godine u maksimalnih 175 primjeraka, među ostalim, otkupljene i zbirka priča Stjepana Čuića "Čuvar srpa i čekića" u izdanju Alfe, sabrana djela Augusta Cesarca u izdanju Matice hrvatske, knjiga "Zmajir" Nataše Govedić u izdanju Algoritma, "Arkana Fausta Vrančića Šibenčanina" Omera Raka u izdanju Frakture, "Edbin" Nade Mihelčić u nakladi Semafore, "Utjeha noćnog neba " Dževada Karahasana u izdanju Profila pa i "Brdo" Ivice Prtenjače u nakladi VBZ-a.

>> Je li u Hrvatskoj vrag došao po knjigu i po knjižare?

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • EnciklopedijaMH:

    Danas jedinoo država otkupljuje knjige od Matice hrvatske. Hrvatski građanin i porezni obveznik dva puta plaća istu knjigu: jednom u njenom nastajanju kako bi nahranila one pohlepne nezasitne akademike a drugi put tu istu knjigu otkupljuje po cijeni koju odredi ... prikaži još! - Matica hrvatska! Gdje je tu inspekcija i policija?