Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl Yamato

Otkucaji srca onih u publici tuku u ritmu naših bubnjeva

yamato
arhiva vl
31.03.2010.
u 15:04

Yamato, skupina poznatih japanskih bubnjara, u sklopu najnovije turneje Matsuri-Fiesta 19. travnja gostuje u Zagrebu, točnije u Domu sportova.

Yamato, skupina poznatih japanskih bubnjara, u sklopu najnovije turneje Matsuri-Fiesta 19. travnja gostuje u zagrebačkom Domu sportova. Slavni glazbenici iz Asuke tijekom dugogodišnje karijere održali su više od 2000 nastupa u 50 zemalja, a sada prvi put dolaze u Hrvatsku. Osnivač Yamata Masa Ogawa otkriva da su, zapravo, nastali sasvim slučajno:

– Moj prvi nastup bio je na festivalu na kojem sam svirao s trojicom prijatelja. Napravili smo to isključivo iz zabave i u to vrijeme nismo planirali profesionalnu karijeru.

I sport i način života

Masa Ogawa objašnjava da nije završio glazbenu školu, ali i da sviranje japanskih bubnjeva i nije samo glazba:

– Glazba usrećuje ljude. Odabrao sam sviranje bubnjeva jer to nije samo glazba, već svojevrstan sport i način života. Sviranje taiko bubnjeva usrećuje ljude i pozitivno utječe na njihovo zdravlje. Ideja je nastupa uspostaviti interakciju i komunikaciju s publikom. Ljudi se skupljaju i njihovi otkucaji srca sinkroniziraju se sa zvukom taiko bubnjeva. Publika nije samo promatrač nastupa, ona postaje sudionik događaja. Baš zbog toga reakcije publike su vrlo slične bez obzira na to gdje nastupamo. Uvijek tijekom nastupa osjetimo jaku energiju i intenzivan doživljaj zvuka bubnjeva.

Po njegovim riječima, to je i jedan od glavnih razloga zbog kojih se uvijek vraćaju na mjesto na kojem su već nastupili jer ih redovito drugi put očekuje još veće zanimanje publike.

Trčanje i utezi

Energija koju postižu na sceni očaravajuća je, ali to je rezultat velikog rada. Svakodnevni trening im je jako intenzivan, u principu sličan boksačkom. Kada su u Japanu, dan započinju trčanjem na 10 kilometara. Nakon doručka slijedi trening s utezima, a nakon ručka sviraju bubnjeve do 20 sati ili čak 21 sat. Dodajmo tome da se odmaraju za vrijeme obroka i da su slobodni samo prvih pet dana u godini. Zbog takva načina života i rada, za ulazak u bubnjare Yamato ne postoje audicije.

– Ne biramo bubnjare. Oni nam se dolaze pridružiti. S njima pokušavamo ostvariti zajednički suživot, a ako nam to uspije, imaju priliku postati naši bubnjari. Želimo postići ujedinjenost putem taiko zvuka. Trebamo osjetiti međusobne otkucaje srca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije