Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Otišao je ilustrator s tisuću lica, veliki umjetnik i još veći čovjek

U 68. godini preminuo je strip-umjetnik, ilustrator, slikar, grafički dizajner, kipar i pisac Alem Ćurin.
17. prosinca 2020. u 10:55 2 komentara 544 prikaza
Foto: Alem Ćurin

Alem Ćurin, strip-umjetnik, ilustrator, slikar, grafički dizajner, kipar i pisac, preminuo je u 68. godini u Splitu. Bio je, kažu oni koji su ga poznavali, veliki umjetnik i još veći čovjek. Ostat će poznat osobito po nekim od naslovnica Feral Tribunea, kojima je kreirao prepoznatljivi vizualni identitet tog čuvenog lista, a kasnije i tjednika Novosti. Za svoj rad višestruko je nagrađivan, od treće nagrade za strip u Montrealu 1981., preko druge nagrade za strip na Crtani romani šou 2004. do Grand Prixa u Beogradu.

Luka Vucić Moje ilustracije Usamljenih divova pozivaju na solidarnost i brigu o drugima

Ćurin je rođen 1953. godine u Splitu. Od studija grafike u Zagrebu odustaje kako bi se posvetio stripu te se vraća u Split. Provodi živopisnu mladost 80-ih godina objavljujući radove u omladinskim listovima, jednu godinu provodi radeći čak i kao ribar na koćarici, a zatim odlazi i u Pariz u “umjetničku emigraciju”. Prema riječima Ivice Ivaniševića, u Parizu se našao s punom mapom radova, odlučan uspjeti. Međutim, nije znao ni riječi francuskog – što je, naravno, značilo da svoj strip ne može prevesti i u Francuskoj ga izdati. Dosjetio se tada, prepričava Ivanišević tu sjajnu anegdotu za Slobodnu Dalmaciju, da u telefonskom imeniku potraži Danila Kiša, velikog pisca kojeg osobno nije poznavao, kako bi mu pomogao s prijevodom scenarija. Kiš je, iznenađujuće, pristao i na zadatak stavio svoju suprugu Pascale Delpech, a Ćurin je napokon ugovorio suradnju s dvojicom najvažnijih francuskih izdavača, Claudeom Moliternijem i Jean-Marcom Thévenetom. Smrt u obitelji neplanirano ga je vratila u Split 1987. godine. Iako od stripa nikada nije odustao, prvi strip-album “List vode, Atlantida” objavit će tek kad zagazi u šezdesete, a zatim svoje tekstove, eseje i promišljanja o stripu objavljuje 2012. u knjizi “Egostriper”. Tijekom 90-ih godina radi kao grafički dizajner u HNK u Splitu, a izrađuje i vizuale za Splitsko ljeto otkud potječu neki od njegovih poznatih plakata – jedan od njih ovjekovječen je ovog ljeta na zidu Plinarske ulice u Splitu. Ilustrirao je podlistak Nedjeljne Dalmacije, a osniva i svoj grafički studio Think Ink.

– Ilustracija kojom je počela moja ilustratorska karijera poklopila se s kanonadom topova i prognanima i mrtvima i s propagandom i kontrapropagandom i s lažima i poluistinama, kasnog ljeta 1991. u podlistku Nedjeljne Dalmacije. Ilustracija me čekala i dočekala. Sve je oko mene od najranijih dana bilo ilustrirano, ili kao propaganda ili kao nadogradnja u edukaciji. Prednost ilustracije kod mene je jedino u tome što mi omogućava uredan i redoviti honorar već trideset godina! – otkrio je Ćurin u svom posljednjem intervjuu za Prometej.

NAGRAĐIVANI UMJETNIK Preminuo Alem Ćurin, virtuoz ilustracije čiji su radovi obilježili mnoge novine

Nakon “privatizacije svih privatizacija” Slobodne Dalmacije, 1993. počinje raditi za Feral Tribune, gdje je objavio više od tisuću ilustracija i ostvario neka od svojih najpoznatijih djela, a s feralovcima ostaje do samog kraja 2008. godine. Pokrenuo je i kultni časopis Torpedo, objavljivao je u Zarezu i Kvadratu, a s Ivaniševićem, Antom Tomićem, Borisom Dežulovićem, Zlatkom Gallom i brojnim drugim novinarima i piscima čini slavne splitske “utorkaše”, neformalnu književnu skupinu koja se svakog utorka okupljala u splitskoj konobi Hvaranin. Ostat će zapamćen, napisali su njegovi brojni prijatelji i kolege, po svojoj bezgraničnoj mašti, ludosti i spajanju nespojivog.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar Observer
    Observer:

    Orjunas i mrzitelj svega hrvatskog, bas kao i likovi s kojima je suradjivao.