Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Preminuo Alem Ćurin, virtuoz ilustracije čiji su radovi obilježili mnoge novine

Od ljeta 2020., u Plinarskoj ulici u Splitu nalazi se veliki mural po njegovu plakatu za Splitsko ljeto 1998.
15. prosinca 2020. u 17:31 0 komentara 1019 prikaza
Foto: Tris

Nagrađivani grafički dizajner, slikar, skulptor, prozni pisac i esejist Alem Ćurin umro je u utorak u Splitu u dobi od 67 godina.

Porijeklom vezan za Hvar, Alem Ćurin rođen je 1953. u Splitu. Nakon mature u splitskoj gimnaziji Natko Nodilo upisuje više fakulteta, ali se na kraju odlučuje na studij grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1978. prekida studij i vraća se u Split da bi se posvetio stripu. Tijekom 1980-ih povremeno objavljuje u omladinskim listovima Omladinska iskra i Studentski list, a jednu je godinu proveo radeći kao ribar na kočarici.

Neko vrijeme provodi u Parizu kao "umjetnički emigrant", a u Split se vraća 1987. godine. Početkom 1991. postaje grafički dizajner za HNK u Splitu; autor je većine plakata kazališne produkcije za HNK te Splitsko ljeto sve do kraja devedesetih. Iste godine postaje suradnik Profila, podlistka Nedjeljne Dalmacije, kao ilustrator i grafički urednik, a tijekom te godine osniva i samostalnu grafičku radionicu Think Ink.

John Le Carre Dies Aged 89 u 90. godini Preminuo slavni autor špijunskih romana John le Carre

Godine 1993. nakon privatizacije Slobodne Dalmacije prelazi u najnagrađivaniji hrvatski tjednik Feral Tribune, gdje ostaje do 2008. i prestanka izlaženja tog lista, u kojemu je objavio više od tisuću ilustracija.

U društvu Ivice Ivaniševića i Ante Tomića 1997. godine pokreće kulturni časopis Torpedo, klicu iz koje je kasnije izrastao FAK.

Član je i neformalne književne skupine "Utorkaši" te suautor zbirki kratkih priča koje skupina izdaje. Posljednjih dvadesetak godina povremeno je objavljivao tekstove o stripu i njegovim fenomenima u različitim tiskovinama (Feral Tribune, Slobodna Dalmacija, Zarez, Kvadrat). Bio je stalni suradnik lista Novosti.

Otto Barić OVA GODINA UZIMA SVE... Preminuo je bivši nogometni izbornik Otto Barić, imao je koronavirus

Prvi strip album "List vode, Atlantida" objavio je u dobi od 62 godine. Dio svojih u raznim tiskovinama objavljenih promišljanja o stripu i fenomenima oko stripa okupio je u knjizi "Egostriper" (2012.). Također je autor serije od 10 plakata za 59. Splitsko ljeto 2013. godine.

Za svoj rad dobio je nekoliko nagrada, među kojima Grand Prix Međunarodnog salona stripa 2008. u Beogradu. Od ljeta 2020., u Plinarskoj ulici u Splitu nalazi se veliki mural po njegovu plakatu za Splitsko ljeto 1998.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.