Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obezglavljeni HNK

Osječki kazalištarci bez plaća jer nema tko potpisati isplatu

HNK Osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
11.01.2014.
u 14:40

U Gradu predlažu da isplatu potpiše bivši intendant Božidar Šnajder, a čelnica Kazališnog vijeća to naziva poticanjem na kazneno djelo

Novac je na računu kazališta, no djelatnici HNK Osijek svejedno ne mogu dobiti zaslužene plaće. Kuća im je obezglavljena od 10. prosinca jer se vlasnici, Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, ne mogu složiti oko imenovanja v.d. intendata. Isplatu, po jednima, nema tko potpisati, no čula su se jučer dva tumačenja zakona.

- Bivši intendant Božidar Šnajder ovlašteni je potpisnik u banci. Grad mu je spreman već u ponedjeljak dati dodatnu suglasnost za isplatu. No to ne znači da je on v.d. intendanta, razlikujemo isplatu plaća od te funkcije – poručio je Anto Đapić, čelnik Gradskog vijeća.

Predsjednica Kazališnog vijeća HNK-a Jasmina Lovrinčević njegov je istup nazvala poticanjem na kazneno djelo.
- Točno je da je Božidar Šnajder još uvijek registrirani potpisnik, no istekom mandata prestale su i sve njegove ovlasti. Učinio bi tako zlouporabu položaja – stava je Lovrinčević.
Đapić, s druge strane, tumači kako se ovlašteni potpisnik u banci vezuje uz ime, a ne uz funkciju pa je stoga sve čisto.

- Grad i Županija su se dogovorili oko toga, samo Šnajder ne želi potpisati isplatu ako ne bude v.d. intendanta. Pokazuje time da mu nije stalo do kazališta, već do osobnih ambicija – oštar je Đapić.
Lovrinčević rješenje vidi u sazivanju Gradskog vijeća i imenovanja v.d.-a. I jedni i drugi, pak, poručuju kako će, ne bude li uskoro dogovora, zatražiti hitnu reakciju Vlade RH.
Na upit novinara kako to da je, ako nema ovlaštene osobe, Šnajderu odobren godišnji odmor, Lovrinčević je odgovorila da je to "periferna odluka, a on obični djelatnik koji ima pravo na odmor".

Komentara 1

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
08:43 14.01.2014.

Ajde veliki ljubitelji daski kaj vam život znače. Svi pred kazalište i u škrabicu za svoje omiljene glumce. Da vidimo koliko vam je stalo do umjetnosti, mesto da se samo špinčite na premijerama. A i nek i oni vide kak je to bit na tržištu, a ne pod staklenim zvonom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije