Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaposlenici osječkog HNK

U 2014. žele jedno: da HNK ima barem v. d. intendanta

hnk
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
04.01.2014.
u 17:00

Trenutačno u kazalištu nema tko potpisati ni nalog za plaćanje računa za struju, ali ni isplatu plaća

Zaposlenici osječkog HNK, njih 208, u 2014. godinu ušli su s jednom željom – da uskoro dobiju barem vršitelja dužnosti intendanta. Obezglavljeni su ostali početkom prosinca kada je istekao mandat intendantu Božidaru Šnajderu. Po slovu zakona ostali su i bez ravnatelja Drame i Opere.

Nije zadovoljila uvjete

Novoga nisu dobili jer svoje stavove o imenovanju nisu mogli usuglasiti Grad Osijek i Osječko-baranjska županija koji su njegovi osnivači u jednakim dijelovima. Od tada su u pat poziciji jer nije imenovan ni v.d. intendant. Tako, za sada, u toj nacionalnoj kazališnoj kući nema tko potpisati nalog za plaćanje računa poput onoga za struju i vodu, ali ni isplatu plaća. Na Kazališnom vijeću gradski prijedlog da u intendantsku fotelju sjedne šefica kazališnog marketinga Dražena Vrselja nije prošao jer nije udovoljila natječajnim uvjetima, a u Vijeću nisu bili ni za županijskog kandidata Šnajdera. I dok je župan Vladimir Šišljagić nakon blokade osječkog kazališta javno rekao ako je županija zapreka, neka se preuzmu vlasnička prava, potkraj godine Grad Osijek i predsjednik Gradskoga vijeća Anto Đapić iznijeli su da pristaju na v.d. intendanta Šnajdera uz uvjet da Županija pristane na imenovanje poslovnog ravnatelja HNK Željka Čagalja. On je već vodio osječko kazalište, a potom je bio šef Bizovačkih toplica.

Plaće neće kasniti

– Nećemo dopustiti da kazalište ne funkcionira. Radit ćemo i dalje, pa ako treba i igrati tri predstave na dan – ustrajan je Ladislav Vrgoč, prvak osječke Opere i sindikalni povjerenik.U razgovorima s Gradom i Županijom obećano mu je da će plaća za prosinac biti isplaćena u redovitom roku.– Nikomu nije do štrajka. U kazalištu se radi s ljubavlju – poručuje on.Sa svojim prijedlozima o intendantu osječki kazalištarci, stava su u sindikatu, neće izlaziti. Za sada ne postavljaju ni ultimativne rokove, vjeruju samo da će se situacija uskoro riješiti.Dostojanstveno, kako i priliči instituciji u kojoj rade, potkraj prošle godine osječki kazalištarci odlučili su pustiti svoj glas u javnost te izići na ulicu, ispred kazališta, a građanima kroz pjesmu Zbora Židova iz Verdijeva Nabucca te mjuzikla Jalta, Jalta “Što će biti s nama” skrenuti pozornost na kaos u kojem su se našli. Noseći transparente poručili su: “Gospodo, ne glumite, to je naš posao”, ali i “Ne pretvarajte naš grad u kazalište apsurda”.

>> 'Ne pretvarajte naš grad u kazalište apsurda'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije