Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubrovnik

Orlando klarinetistici Mariji Pavlović i glumcu Mislavu Čavajdi

'26.08.2011., Atrij Knezevog dvora, Dubrovnik - Svecana dodjela nagrade Orlando za najbolja dostignuca u dramskom i glazbenom programu Dubrovackih ljetnih igara. Ove godine Orlanda su dobili, klarinet
'Grgo Jelavic/PIXSELL'
26.08.2011.
u 22:00

– Nagrada Orlando mi je kao zlatna olimpijska medalja – izjavio je ozlijeđeni glumac Mislav Čavajda, koji je igrao u "Kralju Edipu"

– Nagrada Orlando mi je kao zlatna olimpijska medalja – izjavio je ozlijeđeni glumac Mislav Čavajda nakon što je osvojio prestižnu skulpturu HRT-a za ulogu kralja Edipa u istoimenoj predstavi Dubrovačkih ljetnih igara. Nagradu za glazbu osvojila je klarinetistica iz Stona Marija Pavlović za koncert sa solistima milanske Scale na kojem je svirala Rossinija i Piazollu.

Simpatije gledališta

Odluku žirija o nagrađivanju Čavajde uzvanici okupljeni u Kneževu dvoru, a među njima i predsjednik Republike Ivo Josipović, dočekali su glasnim uzvicima i odobravanjem. Mladi glumac osvojio je simpatije javnosti jer je, ozlijeđenom koljenu usprkos, herojski odigrao dvije zahtjevne predstave “Kralja Edipa” u vrtu Umjetničke škole.

– Oko “Kralja Edipa” isprepleli su se kazalište i život. No, odigrali smo ga iz inata i pokazali da su glumci poput vrhunskih sportaša i da ne ispuštaju zlatnu medalju tako lako – rekao je Čavajda, kojeg čeka nastavak rehabilitacije, ali ne i dug odmor.

Već za dva tjedna počinju probe za premijeru mjuzikla “Opasne veze” u zagrebačkoj Komediji. Žiri je istaknuo da su se grčki bogovi ponovno poigrali i natjerali Edipa da se opet nosi s bolom ranjenih nogu.

Glumu Čavajde nazvali su moćnom u iskazu i uvjerljivom u sumnji, hvaleći napose ekspresivnu mimiku lica, ali i preciznost, razgovjetnost i sugestivnost u govoru.

Marija posebno sretna

A Marija Pavlović bila je posebno sretna jer je Orlanda dobila upravo u gradu u kojem je i počela svoj glazbeni put. Njezin nastup žiri je ocijenio i virtuoznim i muzikalnim te ustvrdio da je majstorica klarineta.

Nagrade je predao predsjednik Vijeća nagrade Orlando Zoran Mihajlović s Hrvatskog radija, u glazbenom programu svirale su Ana Družinić i Ivana Jelača, a predsjednik Josipović rekao je da su ovogodišnji laureati dokaz da umjetnici svagdašnji kruh zarađuju u znoju lica svoga.

– Možda će netko zapitati je li nagrada Orlando novčana. Ona nije novčana, sastoji se od prelijepog kipa Orlanda koji je simbol poštenja – rekao je predsjednik, istaknuvši da u vremenima kada nas više ne bude nitko neće pamtiti teške ekonomske trenutke koje živimo, ali hoće vrhunske umjetnike.

Komentara 4

KI
kikica
08:04 27.08.2011.

Radije se zapitajte koliko ovaj narod kostaju pokvareni politicari i nazovi poduzetnici. A kad budete narasli, zavrsili umjetnicku akademiju i imali umjetnicku karijeru, onda cete mozda moci ostavljati relevantne komentare o ovoj temi, za razliku od ovog besmislenog ovdje.

DU
Deleted user
22:19 28.08.2011.

ja imam diplomu s muzicke akademije u zagrebu, i samo ti mogu reci da hrvata danas nebi bilo tu gdje jesu da nije bilo umjetnosti i kulture kroz sva ova stoljeca. varas se ako mislis da bi taj novac koji je \'u prazno\' potrosen za neke tamo umjetnike koji \'glumataju i sviraju\' ti bolje od toga iskoristio. svaka kuna ulozena u umjetnost, pogotovo u dubrovniku, dobrodosla je promjena u svakodnevnici koja ne cijeni nista osim sisa i guzica po novinama, i tamo nekih nogometasa koji ionako zaradjuju previse. nema napretka u zivotima svih nas ako se ne desi promjena u duhu i mentalitetu ljudi. tu ti nece pomoci novci, ali moze pomoci ono sto dubrovacke ljetne igre i slicni festivali mogu ponuditi.

BU
budisvoj
00:48 27.08.2011.

Koliko samo ovi tzv.glumci požderu,popiju,ljetuju o trošku glupih građana..a za njih dvije općine dalje nitko nije čuo...i koliko koštaju te ljetne\"dubrovačke\"i slične \"igre\"...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije