Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Organ Vida: Lea Vene i Marina Paulenka u New Yorku primile nagradu za najbolju izložbu

Osvojile su prestižnu međunarodnu fotografsku nagradu Lucie Award u kategoriji najboljeg kustosa/izložbe u 2018. godini, za "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas"
30. listopada 2018. u 14:12 0 komentara 295 prikaza
Organ vida
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Lea Vene i Marina Paulenka osvojile su prestižnu međunarodnu fotografsku nagradu Lucie Award u kategoriji najboljeg kustosa/izložbe u 2018. godini, za "Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas", središnju izložbu ovogodišnjeg festivala Organ Vida.

Q'ART Q'ART Smećem na izložbi upozoravaju na propast Ilice

The Lucie Awards svake godine izdvajaju najveća dostignuća na području svjetske fotografije, a nagradu su hrvatske kustosice primile u nedjelju na svečanoj dodjeli u Carnegie Hallu u New Yorku. Hrvatske kustosice nagrađene su u kategoriji s jakom konkurencijom, u kojoj su bili, među ostalima, Paul Martineau s izložbom "Stoljeće modne fotografije, 1911-2011 " u losangeleskom Getty Museumu i Lanka Tattersall, koja je na izložbi “Stvarni svjetovi” u losangeleskom Muzeju suvremene umjetnosti MOCA, predstavila radove Brassaïja, Diane Arbus, Nan Goldin.

Izložba "Uključene, aktivne, svjesne -ženske perspektive danas" u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti predstavila je radove umjetnica koje su u vrijeme aktualizirane borbe za prava žena donijele 'ženski pogled', postavljen kao opreka dominantnom, patrijarhalno uspostavljenom muškom pogledu koji objektificira žensko tijelo i utvrđuje žensku pasivnu poziciju.

Potraga za stvarnošću Na granici slike i fotografije uz Jadranku Fatur

Tema je odabrana s obzirom na društveno-politička događanja, ne samo u hrvatskom društvu, nego i u cijelom svijetu, u jeku inicijativa kao što su #metoo, free the nipple, the future is female i drugih, a sa željom da se preispita aktualna uloga fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva.Jubilarni, deseti Organ Vida se s radovima 101 fotografkinje i fotografa iz cijeloga svijeta održao od 10. do 30. rujna na sedamnaest lokacija u Zagrebu.

izložba saše poldana 'Ići u Tanzaniju, a ne snimiti divlje životinje bilo bi u najmanju ruku čudno'

Uz izložbe je bio priređen niz predavanja, radionica i konferencija na središnju temu ženskih perspektiva. Festival bilježi sve veći interes međunarodnih medija, a ove se godine osobito istaknuo pohvalni tekst Davida Battyja iz britanskog Guardiana.Taj najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi okuplja u Zagrebu fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake, s relevantnim fotografskim pričama potičući publiku na kritičko razmišljanje.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.