Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjiga stanleyja tuccija

Oprez! Ma što radili, ovu knjigu ne uzimajte u ruke kada ste gladni

MB Books
07.07.2023.
u 10:07

U izdanju MB Booksa objavljena je netipična autobiografija kroz recepte slavnog američkog glumca

Ako ste na dijeti, ovo zaobiđite u najširem luku. Čak i ako niste, ovu knjigu ne uzimajte u ruke kada ste gladni. Jer i kada ste siti, teško ćete spriječiti slinjenje nad njom.

Knjiga "Okus/Moj život kroz hranu" Stanleyja Tuccija, (MB Book, urednica Marina Dimić, prijevod Nada Mirković, 19,90 eura) nije klasična biografija, a još je manje klasična kuharica, iako donosi neke od najboljih recepata na koje sam imala prilike naići. Sve to u jedinstvenim memoarima bez i jedne jedine fotografije, što zapravo jače raspiruje maštu od svih onih ušminkanih kuharica (punih posve nestvarnih fotografija, jer jela u mom loncu i na mom tanjuru nikada nisu baš takva – dotjerana umjetnim bojama i inim čudima).

Ovo je izuzetno štivo, zapravo priča o obitelji iz koje je glumac potekao, naravno talijanskog podrijetla, a zatim i obitelji koju je sam stvorio. Priča je to o veseljima, ali i tragedijama. Sve se to otkriva kroz priče o tome kako se kuha i jede kod njega doma, što je zavolio kada je bio dijete, što kuha vlastitoj djeci, što obožava otkrivati i jesti kada putuje svijetom. Tu je i priča o njegovoj teškoj bolesti, koju je na sreću pobijedio. A baš kao prema onom starom, gotovo biblijskom pravilu, bila je to bolest koja je zaprijetila da će mu zauvijek oduzeti ono što voli – uživanje u hrani.

Ono što ovu knjigu čovjeka koji voli dobro jesti, a bogami i popiti (primjerice inzistira na tome da se martini uvijek piše s velikim M) čini zanimljivom i onima koji s njim ne dijele taj hedonistički pogled na život, jest stil kojim on piše. Mnogo je tu informacija, još više topline, počevši od jedinstvenog smisla za humor, jer on se ponajviše šali na vlastiti račun. Tako su primjerice stranice koje je posvetio početku pandemije koronavirusa i prvom lockdownu najduhovitiji test koji ćete pročitati na tu temu. Podjednako je jedinstven i način na koji piše o svijetu slavnih glumaca, počevši od susreta s Marcellom Mastroiannijem, pa do činjenica da su mu Blake Lively i Ryan Reynolds tako dobri prijatelji da ga je Reynolds pratio na neke od pregleda u bolnicu, što je ondje izazvalo opći kaos. Ukratko: čitajte! I kuhajte!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije