Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Opera u kojoj je Verdi nanizao hit za hitom u svakoj ariji i zboru

Uspjela produkcija osječkog HNK u režiji Roberta Boškovića prenesena je u Split u sjajnom glazbenom ruhu pod vodstvom maestra Harija Zlodrea
13. studenoga 2018. u 13:12 0 komentara 406 prikaza
Trubadur
Foto: HNK Split

Kada bi orkestar Opere splitskog HNK svirao i zbor pjevao onako kako je na svim razinama uštimana politika, nesposobna da se dogovori oko novog intendanta tog kazališta, to bi bila neslušljiva buka i galama. No, u glazbi su kriteriji i ključevi odavno zadani, a kao i drugdje u raštimanoj državi, tako se i u Splitu umjetnički posao radi odgovorno, savjesno i s ljubavlju.

Terezija Kusanović U ulozi Ciganke osjećam se kao kod kuće

Zato su prošle subote, kada je i HNK Hajduk napokon nekog uspio pobijediti, i orkestar i zbor pod dirigentskim vodstvom splitskog maestra Harija Zlodrea, briljirali te skupa sa solistima razveselili općinstvo izvrsnom premijerom Verdijeva "Trubadura".

Premda praksu razmjene predstava među hrvatskim opernim kućama i inače valja podržati i pozdraviti, osobito s obzirom na nagomilane dugove bilo je pametno i racionalno prenijeti na splitsku pozornicu produkciju osječkog HNK. Utoliko više što što se radi u uspješnoj predstavi u kojoj je režija Roberta Boškovića, potpomognuta osobito dovitljivom scenografijom Vesne Režić, uz 3D mapping, holograme i projekcije Mateja Bodrušića te primjerene kostime Duške Nešić Dražić, od kompliciranog libreta učinila vrlo prohodnu priču. Splitski doprinos bila je i koreografija Igora Kirova te, ono što je u "Trubaduru" najvažnije, pjevačka postava.

Ivan Boiko i Eva Karpilovska Život na hrvatski način Ukrajinski baletani u Splitu našli dom i ljubav

Nije, doduše, bilo baš raspamećenog oduševljenja pojedinim arijama koje pružaju mogućnost pjevačima da doista dignut gledalište na noge, ali sve u svemu i u skladu s mogućnostima čuli smo vrlo solidno ispjevane role. Daniela Schillaci i Ivan Momirov kao Leonora i Manrico opravdali su ponovni poziv u Split, a mladi slovenski bariton u ulozi grofa Lune ima potencijala, premda ima još dosta posla oko slobodnijeg emitiranja glasa.

Splitski nacionalni prvak Ivica Čikeš bio je suvereni Ferrando. Ono naročito dobro u predstavi je postavljanje u središte uloge po kojoj je i sam Verdi u jednom trenutku namjeravao nazvati čitavu operu, a splitska prvakinja Terezija Kusanović je u toj roli ciganke Azucene ostvarila zasigurno jedan od svojih najboljih i najdojmljivih nastupa.

President Donald J. Trump  and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.