Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bračni par Samuil u Trogiru

Opera selecta pravi dragulj na trogirskoj lađi krcatoj ljepotama

45. trogirsko ljeto
Foto: Trogirsko ljeto
1/3
10.08.2015.
u 16:50

Entuzijasti različitih profesija ljetnu noć u kuli Kamerlengo obogate koncertom

Trogir je jedno od onih mjesta koja svojom davno isklesanom ljepotom oduzimaju dah. I potiču pitanja. Jesmo li zavrijedili takvo naslijeđe? Znamo li i možemo li išta drugo nego iznijeti na ulice stolove i tanjure?

"Kad uđete u Grad (i za nevremena), ne bojte se, nećete otploviti, jer trogirska lađa krcata ljepotama, dobro je usidrena na metar nadmorja, a vez joj čine mostovi sa sjevera i juga", napisao je trogirski dogradonačelnik Radovan Slade-Šilović u nadahnutom predgovoru kataloga 45. Trogirskog ljeta. Premda u sjeni drugih brojnih festivala, Trogirsko ljeto donosi vrlo raznolik program, u skladu s dogradonačelnikovim zazivom: "Ostavimo sada mjesta umjetnicima, neka glazbom popune one pukotine u trogirskom kamenu".

Nova domovina

Takvih pukotina, koje traže brižnu obnoviteljsku i konzervatorsku ruku, ima i u trogirskoj kuli Kamerlengo. No, dok i taj posao ne počne, dvorište utvrde na pramcu "trogirske lađe" zahvalno prima glazbu kao jedan od akustički najsavršenijih prostora za koncerte pod zvijezdama na hrvatskoj obali. Nekoliko entuzijasta različitih profesija i zajedničke ljubavi prema Gradu i umjetnosti, okupljenih u Udruzi sv. Jakova, već godinama jednu ljetnu noć u kuli Kamerlengo obogaćuju koncertom pod nazivom "Opera selecta". Rusko-moldavska pijanistica i profesorica Olga Cinkoburova svojoj novoj domovini, u kojoj živi i radi već osamnaest godina, pomaže i kao važna veza organizatora s velikim umjetničkim svijetom. Uz njenu pomoć ove je godine, prošlog petka, "Opera selecta" ubrala osobiti dragulj: rusku sopranisticu svjetske karijere Anu Samuil i njenog supruga, pijanista Matthiasa Samuila.

Lijepe riječi dogradonačelnika i prisustvo gradonačelnika Ante Stipčića nisu samo kurtoazija. Grad s popisa svjetske kulturne baštine UNESCO-a pokazao je vrlo djelotvorno dobrodošlicu umjetnicima i publici utišavši na ta dva sata glazbu svih obližnjih ugostiteljskih objekata, a trogirski se bog sretnog trenutka Kairos pobrinuo i da preusmjeri oluju, i da onih nekoliko aviona u niskom preletu prema zračnoj luci navede baš između glazbenih točaka.

Domaćini su učinili sve da se i umjetnici i posjetitelji osjećaju ugodno, pa i da nas u pauzi koncerta sve počaste na travnjaku nogometnog igrališta sa sjeverne strane Kamerlenga. Ostalo je učinio bračni i umjetnički par Samuil (suprug Nijemac uzeo je prezime svoje supruge). Program je bio vrlo opsežan, ozbiljan, zahtjevan i raznolik, sastavljen od popijevki Rimskog-Korsakova, Rahmanjinova, Čajkovskog i Richarda Straussa te opernih arija Cilee, Verdija, Gounoda, Puccinija, Masseneta i Dvoraka, uz dva efektna pijanistička intermeca.

Čitanje uz pjevanje

Lijepo se, bez ikakvog razglasa, čuo i glas glumca Joška Ševe koji je program upotpunio čitanjem pjevanih tekstova i probranih bisera hrvatske poezije, a primadona je na bis priredila lijepo iznenađenje zaželjevši laku noć Serenadom Josipa Hatzea. U točnom izgovoru hrvatskog teksta na daljinu joj je pomogla i Evelin Novak, njena kolegica u zvjezdanoj Barenboimovoj pjevačkoj postavi berlinske Državne opere.

Vrijedni organizatori kažu da bi u Kamerlengo mogli dovesti i samog Barenboima, ali, za to im treba još snažnija logistička potpora, za početak bolji klavir. Eto nove prilike da Trogir pokaže koliko je ozbiljna i stvarna njegova odanost kulturi i bogatom naslijeđu predaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije