Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba Slavke Pavić

Omiljena kroničarka prelaska Zagreba preko Save prvi put samostalno u MSU

Slavka Pavić
26.10.2022.
u 11:37

Izložba fotografija nastalih od 60-ih do 80-ih godina, "Gledati zajedno", traje do 27. studenoga Uz Slavkine fotografije bit će izložene i fotografije njezina supruga Milana Pavića

Ne prođe izložba na kojoj nećete primijetiti par nježnih, znatiželjnih očiju Slavke Pavić s malim fotoaparatom u ruci. I tako već 70 godina, koliko traje njezina fotografska karijera, što je lani proslavila izložbom u Galeriji Kranjčar, a sada prvi put samostalno izlaže i u zagrebačkom MSU.

– "Gledati zajedno" tek je uvjetno samostalna izložba Slavke Pavić, omiljene zagrebačke fotografkinje. Naime, uz Slavkine, istodobno prikazujemo fotografije Milana Pavića iz fundusa MSU. Stoga je nagovor na zajedničko promatranje zapravo poziv na istraživanje neobičnih i neodređenih načina na koje slike i njihovo stvaranje služe dijalogu. Usto, poziv na zajedničko gledanje fotografija Slavke Pavić i Milana Pavića, Slavkina supruga, želi dovesti u pitanje često naglašavanu tvrdnju da je ona bila (tek) učenica iskusnijeg fotografa. Stoga prijedlog na zajedničko gledanje nudi ideju dijaloške fotografije koja se usredotočuje na susrete, razmjene i pregovore koji se događaju s, kroz i oko slika Slavke i Milana – dakako – ali i brojne druge dijaloge – kazala je kustosica izložbe Leila Topić te dodala da se izložene fotografije tematski kreću oko novozagrebačkih vizura, odnosno prelaska Zagreba preko Save, kako bi podcrtale Slavkinu sklonost otkrivanju novog – a što je nekoć Novi Zagreb uistinu i bio.

Fotografije su nastale od 60-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća. Izložba dakle ne želi osporiti činjenicu da je Slavka bila učenica Milana Pavića, ističe Leila Topić, ali želi podcrtati ideju da je bila ravnopravna sugovornica u dijalogu o fotografiji – odnosno fotografkinja autentičnog pogleda i iznimnog smisla za kompoziciju. I sa svoje 94 godine Slavka Pavić fotografira svaki dan. Kako nam je lani rekla: – Fotografija je poput ovisnosti, nema stajanja. Osim toga, idealna je da se njome bave svi, od sedam do 77, u mojem slučaju i nakon te dobi, samo je u sebi treba otkriti. Izložba "Gledati zajedno" otvorena je do 27. studenoga. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije