Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Akcija 100”

Oliver Frljić oživljava Gotovčev zvučno-plesni performans

škrtac
Goran Kovačević
07.12.2009.
u 15:31

Prvi dan programa East-Dance-Academy projekta “Što afirmirati ? Što izvoditi? - Devijacije i mutacije” zagrebačku će plesnu i performersku scenu na pola sata vratiti trideset godina unazad.

Program East-Dance-Academy u sklopu projekta  “Što afirmirati? Što izvoditi? - Devijacije i mutacije” zagrebačku će plesnu i performersku scenu u četvrtak na pola sata vratiti trideset godina unazad, u vrijeme legendarne “Akcije 100” Tomislava Gotovca izvedene 12. svibnja u sklopu X. Muzičkog bijenala u Zagrebu. Inicijator suvremene rekonstrukcije koja će sutra u podne na zagrebačkom Trgu bana J. Jelačića ponovno okupiti stotinu zviždača ovoga je puta redatelj Oliver Frljić koji je sličnu akciju u svibnju ove godine organizirao i u Beču.

 – Ovo je samo jedna u nizu akcija u sklopu Centra za dramsku umjetnost i East-Dance-Academy usmjerenih na rekonstrukciju plesnih izvedbi iz razdoblja kada na prostorima tadašnje Jugoslavije nije postojala institucionalna edukacija za ples.

Moj je cilj podsjetiti na Gotovčevu akciju iz 1979., ona je umjetnički izraz, ali i svojevrsni protestni instrument koji dobro funkcionira i u današnjem kontekstu – objašnjava Frljić. Sudionici sutrašnje izvedbe poredani u kvadratu veličine 100 četvornih metara fućkanjem će po točno određenoj partituri pod Frljićevim ravnanjem proizvesti dinamičnu zvučnu plohu, a redatelj ih je osim među pripadnicima nezavisne kulturne scene pronalazio i među “običnim” ljudima na Facebooku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije