Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
film "žica"

Ograde protiv izbjeglica unose nemir u živote stanovnika na granici sa Slovenijom

05.05.2021.
u 10:36

Dugometražni dokumentarni film "Žica" Tihe K. Gudac, imat će svjetsku premijeru u programu Panorama DOK.fest Münchena, najvećeg njemačkog međunarodnog festivala dokumentarnog filma, koji će se održati online od 5. do 23. svibnja.

Ta hrvatska manjinska koprodukcija govori o suživotu stanovnika na granici Hrvatske i Slovenije, uz rijeku Kupu, čiji je mirni suživot ozbiljno stavljen na kušnju izgradnjom više graničnih ograda protiv izbjeglica.

Dio je to šestodijelnog dokumentarnog serijala "Granice" Frederika Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu.

"Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću", najavljeno je iz HAVC-a, koji je serijal financijski podržao.

Producirali su Frederik Nikolai i Eric Goossens (Off World, Belgija), Ljubo Zdjelarević (Kinoteka, Hrvatska), Karl-Emil Rikardsen (Relation 04 Media, Norveška), Lukas Trimonis (Inscript, Litva), te Viva Videnović (Urgh!, Slovenija). 

HAVC podsjeća da će još jedna manjinska hrvatska koprodukcija, film "Četiri godišnja doba u danu" Annabel Verbeke, koji je također dio serijala Granice, svoju svjetsku premijeru imati 29. travnja, u sklopu glavnog natjecateljskog programa kanadskog Hot Docsa.

To je prča o novonastaloj granici nakon Brexita, onoj između Sjeverne Irske pod nadzorom Britanije i Republike Irske, članice EU. 

Ovogodišnje, 36. izdanje Dok.fest Münchena donosi 131 naslov iz 43 zemlje, a osim filmskog, tu je i bogati popratni program - industrijsku platformu DOK.forum te edukativnu platformu DOK.education, čiji se programi filmske pismenosti odvijaju tijekom cijele godine.

Komentara 1

Avatar Dokman
Dokman
11:33 05.05.2021.

Apsolutno sam protiv žica između država, ali još više sam protiv masovne ilegalne imigracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije