Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fenomeni

Odvjetnički kurvin sin koji je izgubio dio šarma

bob odenkirk
Foto: Reuters/PIXSELL
18.06.2015.
u 14:17

Oštra konkurencija - ni Underwood ni Saul nisu uspjeli nadomjestiti najšarmantnijeg lupeža dosad – Waltera Whitea

Nakon završetka serije "Na putu prema dolje" ("Breaking bad") prije dvije godine, i svojevrsnog "bada" u koji sam i sam upao zbog spoznaje da više nema Waltera Whitea (Bryan Cranston), zabavljao sam se mišlju kako bi bilo sjajno nekako nastaviti tu odličnu seriju. Od svih preživjelih likova najviše me golicalo što se dalje događa s odvjetnikom Saulom Goodmanom. Nekoliko mjeseci kasnije čitam kako Vince Gillighan, autor serije, doista i namjerava napraviti priču o Saulu.

Ali ne o tome što je s njim bilo poslije nego – prije. I Saul je stigao na televiziju, od prije neki dan pojavio se na hrvatskoj platformi Pickbox. "Nazovi Saula" ("Better Call Saul)" naziv je desetodijelne serije koja prethodi, i publici i kritici, najomiljenijoj seriji dosad. Prvu epizodu na AMC-u je pogledalo sedam milijuna ljudi, no već sljedećoj broj se prepolovio, da bi posljednju, desetu epizodu, gledalo 2,5 milijuna fanova. Ulaz u priču nije bio impresivan.

Kod Saula, pravo mu je ime Jimmy McGill (Bob Odenkirk), ni traga teatralnoj inteligenciji kojom nas je oduševljavao. Kao da se ne snalazi u svijetu u kojem igra glavnu ulogu. Od lika koji je bio kreativan odvjetnički kurvin sin, u zreloj fazi očekivali su se i razigrani počeci. No serija je fokusirana na nešto drugo: na njegov pomalo mračan odnos s bratom i emotivni slom koji ga je oblikovao u prevaranta. U srcu priče su on i njegov brat Chuck, koji je odvjetnička zvijezda.

No Chuck, zbog fobije od struje, baterija, mobitela i sličnih čuda više ne odlazi na parnice, već radi iz svoje zamračene kuće. Jedini koji mu asistira i pomaže je njegov mlađi brat Jimmy. Iako je svojedobno bio probisvijet, Jimmy je uspio diplomirati pravo, ali ga u napredovanju koči upravo njegov brat, većinski vlasnik odvjetničke kompanije. Prijelomni trenutak priče dogodi se na kraju sezone kada Jimmy shvaća da ga je brat izdao. Tada odluči promijeniti stranu zakona i Jimmy postaje Saul. "Nazovi Saula" ima još likova iz "Breaking bada": od prve epizode pojavljuje se Mike Ehrmantraut (sjajni Jonathan Banks), a u drugoj epizodi i Tuco Salamanca (Raymond Cruz), sitni kriminalac koji u "Breaking badu" zarobljava Waltera Whitea i Jesseja (naravno, to mu je bilo zadnje u životu). Ni Tuco, kao ni Saul, nema taj šarm iz prethodnice. Najveći dobitak serije i jest ta paralelna priča Saul – Mike.

Zapravo, kad završite s desetom epizodom, shvatite da se serija komotno mogla zvati i – "Nazovi Mikea". "Nazovi Saula" neće posebno značiti onima koji nisu odgledali "Breaking bad". Ali najvjernijim fanovima bit će utjeha. I nada da će u drugoj sezoni biti bolji. Prema nekim najavama, sljedeća sezona mogla bi imati 13 epizoda i možemo je očekivati početkom sljedeće godine. Znajući Vincea Gillighana, možemo očekivati da će se tek razigrati. A u nastavcima će se najvjerojatnije pojavljivati i drugi likovi iz "Breaking bada". Svi čekamo hoće li se pojaviti i Walter White. Na kraju – iako su nas tješili da nakon Waltera Whitea dolazi Francis Underwood (Kevin Spacey, "Kuća od karata"), a onda i Saul Goodman, Walter ostaje jedan jedini. Najšarmantniji kriminalac i lupež kojeg su nam dosad smislili.

Foto: Alcatel

>> Bez iznenađenja: Breaking Bad i dalje gazi sve pred sobom!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije