Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Održan jubilarni 20. koncert 'Božić u Ciboni'

26.12.2008.
u 23:43

Jubilarni, 20. koncert "Božić u Ciboni", s kojega je prihod namijenjen obnovi zagrebačke katedrale, održan je večeras u Košarkaškom centru Dražen Petrović u Zagrebu, a kardinal Josip Bozanić tom je prigodom istaknuo kako je prije 20 godina trebalo odvažnosti za Boga, a danas hrabrosti u obrani onoga što je Božje da bi se sačuvalo čovjeka.

Na koncertu, na kojem su božićne pjesme izvodili poznati hrvatski glazbenici i zborovi, s više od 2000 članova, uz pratnju Revijskog orkestra HRT-a, nazočan je, među ostalim uzvanicima, bio i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić rekao je da je prije 20 godina taj koncert "nosio glas proroštva slobode od komunističkoga gušenja vjere, a danas je čuvar kršćanske nade od koje nas žele otkloniti novi naleti ideologija neslobode i relativizma".

"Kad god osjećamo teškoće, istina i radost nalaze sklonište u umjetnosti i svetosti", istaknuo je kardinal Bozanić.

Podsjetio da se ove godine proslavila deseta obljetnica beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca i istaknuo: "Prije 20 godina trebalo je odvažnosti za Boga, a danas je potrebna nova hrabrost u obrani onoga što je Božje da bi se sačuvalo čovjeka. To je prostor u kojemu nada preživljava u svakome vremenu", istaknuo je zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić.

Čestitavši Božić i zahvalivši svima koji sudjeluju u obnovi katedrale, kardinal Bozanić je rekao da za njezinu obnovu nije potrebna samo udruženost i suradnja različitih struka i umijeća nego i zajedništvo vjernika i svih onih koji u kršćanskoj vjeri i kulturi prepoznaju temelj i vrjednote na kojima počiva budućnost hrvatskoga naroda.

"Ovaj koncert očituje to zajedništvo i istodobno ga produbljuje te tako hrvatskom društvu, ranjenom nepovjerenjem i otuđenošću, vraća radost i mir koji uvijek imaju izvor u Bogu, koji se daruje", rekao, uz ostalo, kardinal Bozanić.

Obraćajući se kardinalu Bozaniću zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je rekao da za konačan završetak radova na Stepinčevoj katedrali Grad Zagreb ponovno s radošću donira potrebita sredstva.

Bandić, koji nije rekao koliko će novaca Grad ove godine darovati, istaknuo je da bi "zagrebački Božić" bio siromašniji bez "Božića u Ciboni", jer "ima malo događaja u koje je utkano toliko ljubavi, pobožnosti, profesionalnosti i predanosti kao u taj koncert već 20 godina". Zahvalio je izvođačima, posjetiteljima i gledateljima koji potiču i veličaju taj jedinstveni događaj u Hrvatskoj.

Organizatori koncerta su HRT, Zagrebačka nadbiskupija, Glas koncila, Poglavarstvo Grada Zagreba i Košarkaški klub Cibona, a njihovi predstavnici u prigodnom obraćanju zaželjeli su svima koji su pratili koncert, u dvorani ili putem HRT-a, čestitali su Božić.

U povodu 20. koncerta "Božić u Ciboni" tiskana je monografija "Našoj katedrali", u kojoj je na tristotinjak stranica prikazan i tijek obnove katedrale, a posebnim poglavljima obuhvaćeni su crkveni dostojanstvenici - kardinali Alojzije Stepinac, Franjo Kuharić i Josip Bozanić.

(Hina)


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije