Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oproštaj od Male scene i Zagreba

Odlazak Vitomire Lončar u političku emigraciju

29.09.2016., Zagreb - Vitomira Loncar u Maloj sceni promovirala je posljednje izdanje knjige Slamka spasa te se oprostila od kulturne javnosti uoci odlaska u Kinu. Photo: Davor Visnjic/PIXSELL
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/7
30.09.2016.
u 12:29

Vitomira Lončar oprostila se od Male scene i Zagreba

– Besmisleno je sve što sam pet i pol godina pisala u Slamkama spasa. Za mene mjesta ovdje više nema. Maknuli su me s Akademije dramskih umjetnosti gdje mi je prirodno mjesto. Za ljude ovdje bolesnica sam i luđakinja. Zato moram otići u političku emigraciju. U Kinu – rekla je na “abšidu” u Maloj sceni karizmatična glumica i doktorica znanosti Vitomira Lončar. Od Zagreba i štovatelja oprostila se predstavljajući četvrtu knjigu s ukoričenim kolumnama iz Večernjakove blogosfere, ali i uz tortu, pjenušac te pjesmu “Ciganski tabor” s refrenom “Ja se opraštam, Cigani, s vama”.

Promotorica Snježana Banović rekla je da Vitomira voli definitivne odluke i rečenice, ali joj za boravak u Kini daje dvije godine.

– Slamka spasa nastala je prije sedam godina kada smo Vitomira i ja završavale doktorske disertacije u Ustrinama. Reakcije na Vitomirine tekstove podsjetile su me na Gandhijev poučak. Prvo su tekstove ignorirali, pa ismijavali, onda je krenuo obračun i, prema Gandhiju, trebala je uslijediti pobjeda, ali nje nije bilo – rekla je Snježana Banović koja je Slamke spasa nazvala najanalitičnijim tekstovima o kulturi i kazalištu napisanim na ovim prostorima. Citirala je i Branka Gavellu koji je rekao da je povijest kazališta na ovim prostorima povijest onih koji su zauzeli pozicije unutar zidina i onih koji su ostali izvan njih. Slamke je nazvala i CSI patološkim nalazima.

Snježana Banović pročitala je dio Slamke “Pismo dragom Milanu u Remetinec”... koja je čitana 27.000 puta, dok je ona s rekordnom čitanošću bila “Otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću” s 40.000 ulaza. Vitomira Lončar od publike se oprostila čitanjem urnebesne Slamke napisane na kajkavskom, a posvećene Zlatku Vitezu, savjetniku gradonačelnika Milana Bandića. Na predstavljanju knjige u Maloj sceni bili su i bivša zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin, dugogodišnja bivša državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen, bivša pomoćnica ministra kulture Naima Balić...

Ključne riječi

Komentara 18

KL
Klarahrv
12:46 30.09.2016.

Napokon dobra vijest.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:52 30.09.2016.

i nemoj se ni vracati.

IB
ibiza
12:51 30.09.2016.

koda ce netko plakat i za svakoga se nade zamijena ,sretnooooooo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije