Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebdox

Od razdjelnika do ustaša i partizana

kandidat
Foto: PR FOTO
23.02.2016.
u 10:53

Film počinje riječima kojima je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila dvije paralelne utrke za vlast: onu u državi i onu u zgradi

Na festivalu ZagrebDox premijerno je prikazan film “Kandidat” Tomislava Pulića i Roberta Zubera nastao u produkciji HTV-a, koji u godini parlamentarnih izbora na crnohumoran način prati izbore za predsjednika kućnog savjeta u jednom zagrebačkom neboderu. Film otvara govor kojim je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila predizbornu trku ne znajući da će paralelno s borbom za saborska mjesta na adresi Braće Domany 2 početi podjednako dramatična bitka za prevlast u zgradi: zakulisne igre, populistička obećanja, uništavanje suparničkih plakata, optužbe za pronevjeru... sve same teške kušnje za kandidate i njihove donedavno dobre susjede.

Vrijeme velike poplave

U Pulićevu debitantskom, ujedno posljednjem filmu koji je Robert Zuber snimio prije odlaska s HTV-a, zagrebački neboder i njegovi stanovnici protagonisti su sentimentalnog putovanja kroz vrijeme, od procvata socijalističke gradnje, velikih zagrebačkih poplava i vjere u modele samoupravljanja, do otrežnjujućeg stanja pola stoljeća kasnije, u kojem ustaše i partizani ponovno postaju aktualnom temom, kako u velikoj političkoj igri tako i na mikrorazini zgrade posvađane oko hodnika i razdjelnika.

Iznimno je zanimljiv arhivski materijal kojim je autorski dvojac prožeo film prikazujući Zagreb kako je izgledao u vrijeme kada su nastajala njegova velika radnička i vojna naselja, a s druge strane, riječ je o jednom od rijetkih domaćih dokumentarnih filmova koji na suvisao način koristi modernu tehnologiju snimanja dronovima dok u pozadini slušamo političke floskule koje su nedavno izgovorene u nacionalnom medijskom prostoru.

Zaokret u parodiju

Film Pulića i Zubera naoko je mala priča u kojoj se dojmljivo zrcali ne samo politička nego i socijalna prošlost i sadašnjost naših prostora, koja u samo sat vremena trajanja od punokrvnog dokumentarca prelazi u otvorenu, na trenutke čak glumljenu parodiju situacije u kojoj se Tomislav Pulić kao suvlasnik zgrade nalazi. Usprkos takvom stilskom traženju potkraj filma, “Kandidat” ostavlja vrlo dobar dojam, a očekivati je da će brojni gledatelji u njemu prepoznati i neke vlastite suvlasničke priče.•

>> ZagrebDox: o izbjeglicama iz različitih perspektiva

Komentara 4

DU
Deleted user
11:46 23.02.2016.

treba snimiti film o posljedicama izgovorenih riječi Mi ili Oni

CR
CROLINDA
14:17 23.02.2016.

pišite vi malo o tome kako su drugovi četiri godine vodili agresivni specijalni rat protiv Hrvatske - rat koji je na trenutke uključivao i pendreke na crkvenim vratima --- plan21 = patriopatija patriofobija croatofobija braniteljofobija crkvofobija zastavofobija himnofobija rukanasrcufobija sportskonavijačkodomoljubljefobija ...

DU
Deleted user
13:56 25.02.2016.

O četnicima u Hrvatskoj se nisu sjetili snimit dokumentarac a nisu trebali daleko tražit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije