Naslovnica Kultura Film

Od razdjelnika do ustaša i partizana

Film počinje riječima kojima je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila dvije paralelne utrke za vlast: onu u državi i onu u zgradi
23. veljače 2016. u 10:53 4 komentara 1271 prikaza
kandidat
Foto: PR FOTO

Na festivalu ZagrebDox premijerno je prikazan film “Kandidat” Tomislava Pulića i Roberta Zubera nastao u produkciji HTV-a, koji u godini parlamentarnih izbora na crnohumoran način prati izbore za predsjednika kućnog savjeta u jednom zagrebačkom neboderu. Film otvara govor kojim je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila predizbornu trku ne znajući da će paralelno s borbom za saborska mjesta na adresi Braće Domany 2 početi podjednako dramatična bitka za prevlast u zgradi: zakulisne igre, populistička obećanja, uništavanje suparničkih plakata, optužbe za pronevjeru... sve same teške kušnje za kandidate i njihove donedavno dobre susjede.

Vrijeme velike poplave

U Pulićevu debitantskom, ujedno posljednjem filmu koji je Robert Zuber snimio prije odlaska s HTV-a, zagrebački neboder i njegovi stanovnici protagonisti su sentimentalnog putovanja kroz vrijeme, od procvata socijalističke gradnje, velikih zagrebačkih poplava i vjere u modele samoupravljanja, do otrežnjujućeg stanja pola stoljeća kasnije, u kojem ustaše i partizani ponovno postaju aktualnom temom, kako u velikoj političkoj igri tako i na mikrorazini zgrade posvađane oko hodnika i razdjelnika.

Iznimno je zanimljiv arhivski materijal kojim je autorski dvojac prožeo film prikazujući Zagreb kako je izgledao u vrijeme kada su nastajala njegova velika radnička i vojna naselja, a s druge strane, riječ je o jednom od rijetkih domaćih dokumentarnih filmova koji na suvisao način koristi modernu tehnologiju snimanja dronovima dok u pozadini slušamo političke floskule koje su nedavno izgovorene u nacionalnom medijskom prostoru.

Zaokret u parodiju

Film Pulića i Zubera naoko je mala priča u kojoj se dojmljivo zrcali ne samo politička nego i socijalna prošlost i sadašnjost naših prostora, koja u samo sat vremena trajanja od punokrvnog dokumentarca prelazi u otvorenu, na trenutke čak glumljenu parodiju situacije u kojoj se Tomislav Pulić kao suvlasnik zgrade nalazi. Usprkos takvom stilskom traženju potkraj filma, “Kandidat” ostavlja vrlo dobar dojam, a očekivati je da će brojni gledatelji u njemu prepoznati i neke vlastite suvlasničke priče.•

>> ZagrebDox: o izbjeglicama iz različitih perspektiva

Svjetske zvijezde i domaće redateljske nade

U današnjem programu ZagrebDoxa ističe se nekoliko iznimno atraktivnih filmova. Prije svega, tu je dvostruki laureat Sundancea “Zemlja kartela”, nominiran i za nagradu Oscar, koji prikazuje život na američko-meksičkoj granici, na području na kojem vlada samo zakon jačega.
Tu je i sentimentalno i iznimno pametno “Srce jednog psa” slavne multidisciplinarne umjetnice Laurie Anderson, među ostalim, nagrađeno na filmskim festivalima u Veneciji i Torontu, koje se prikazuje u paru s filmom “Daleko od doma” dokumentarne zvijezde Jaya Rosenblatta. Iz regionalne konkurencije izdvajamo filmove “Noćas” Zdravka Mustača i “Treći” Arsena Oremovića, a put do večernjeg programa pronašao je i malen, topao film “Rezidba” mlade redateljske nade Ekaterine Dude, koji se prikazuje u paru s finskim filmom “Tatina curica” Melise Üneri.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

 • Deleted user:

  treba snimiti film o posljedicama izgovorenih riječi Mi ili Oni

 • CROLINDA:

  pišite vi malo o tome kako su drugovi četiri godine vodili agresivni specijalni rat protiv Hrvatske - rat koji je na trenutke uključivao i pendreke na crkvenim vratima --- plan21 = patriopatija patriofobija croatofobija braniteljofobija crkvofobija zastavofobija himnofobija rukanasrcufobija sportskonavijačkodomoljubljefobija ...

 • Avatar Krckan
  Krckan:

  O četnicima u Hrvatskoj se nisu sjetili snimit dokumentarac a nisu trebali daleko tražit.