Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmski festival

ZagrebDox: o izbjeglicama iz različitih perspektiva

izbjeglice
Foto: Reuters/PIXSELL
18.02.2016.
u 11:00

U skladu s dosadašnjom praksom da prikazuje najaktualnije teme današnjice, ovogodišnji ZagrebDox kroz više filmova i iz različitih aspekata u svom ovogodišnjem izdanju obrađuje i temu izbjeglica

U skladu s dosadašnjom praksom da prikazuje najaktualnije teme današnjice, ovogodišnji ZagrebDox kroz više filmova i iz različitih aspekata u svom ovogodišnjem izdanju obrađuje i temu izbjeglica.

Među filmovima koji se bave imigrantskim temama je i jedan hrvatski - redateljica Martina Globočnik snimila je "Okus doma", inspiriran istoimenim projektom koji pomaže azilantima da se prilagode životu u Hrvatskoj. Tim im se projektom pomaže u što bržoj integraciji, a lokalno stanovništvo dobiva priliku steći nove vještine, prijateljstva i spoznaje o drugim kulturama.

Film prati Eminu, koja svoje pomaganje azilantima pretvara u gastronomski projekt, tražitelja azila i kuhara Redu, koji u Hotelu Porin čeka odluku o svojoj sudbini, te Sandru, koja nakon bijega iz Sirije nastoji naći svoje mjesto pod suncem. "Okus doma" će se prikazati u programu Stanje stvari.

U istom je programu i film "Oni" Krisztine Meggyes, koji prikazuje kakve je promjene izazvao izbjeglički kamp izazvao u mađarskom gradiću na austrijskoj granici.

Građani su oštro reagirali na postavljanje tog kampa, osnovala se i aktivistička skupina koja ih je nastojala potjerati. Cijela je situacija pokazala još jedan sukob - između novih, bogatijih stanovnika koji žele da se kamp makne te starijih, izvornih stanovnika koji su prihvatili prisutnost izbjeglica.

Regionalna konkurencija donosi film "Abdul i Hamza" redatelja Marka Grba Singha o dvojici mladih somalijskih emigranata koji su na putu prema boljoj budućnosti privremeno sklonište našli u napuštenoj kući u planinama blizu srpsko-rumunjske granice. Film je nagrađen na prošlogodišnjem FIDMarseillesu.

Za nagrade će se natjecati još jedan film na istu temu, "Flotel Europa" Vladimira Tomića, dobitnik više nagrada, među ostalim, Čitateljske nagrade Tagesspiel, Mirovne nagrade - posebnog priznanja žirija na Berlinaleu 2015. , posebnog priznanja žirija na Sarajevo Film Festivali te nagrade za najbolji balkanski dokumentarni film Dokufesta.

Redatelj se u tom filmu prisjetio vlastitog odrastanja na golemom brodu nazvanom "Flotel Europa", gdje ga je kao 12-godišnjaka s majkom i bratom smjestio kopenhagenski Crveni križ, zajedno s mnogim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine.

U posebnom programu "Djeca mijenjaju svijet" prikazat će se niz kratkih filmova nastalih na filmskim radionicama u izbjegličkim kampovima u Jordanu i Austriji.

Mlade koji su zbog rata napustili domove u Siriji u Jordanu se podučavalo kako različitim medijima zabilježiti svakodnevnicu u svom novom domu, a istodobno u Austriji je isti cilj ujedinio grupu filmaša i mladih ljudi, također izbjeglica, koji su se u toj zemlji našli bez roditelja.

Gotovo svim polaznicama i polaznicima radionica bio je to prvi susret s kamerom, a višemjesečni rad rezultirao je nizom ekspresionističkih videa, najavljeno je sa ZagrebDoxa.

Nakon projekcije filmova na panelu o migracijama razgovarat će Sepp Brudermann iz Beča, voditelj filmske radionice za izbjeglice, Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova i Luka Juranić, utemeljitelj udruge Are You Syrious?.

Komentara 1

MO
mobitel20
05:16 21.02.2016.

Brat Puhovski ce ubuduce opet morati moliti Sorosa da financira ove multikulti i antihrvatske splacine. A moguce da ce nakon lustracije, morati angazirati mlade janjicare da budu formalo vodstvo ovog "festivala antihrvatske misli".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije