Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival barokne glazbe na Korčuli od 6. do 12. rujna

Od barokne verzije Moreške do virtuoznih opernih arija

05.07.2013., Zadar - Na Trgu opatice Cike, ispred crkve svete Marije, gostovalo je Hrvatsko glazbeno drustvo sveta Cecilija iz Korcule. Izveli su tradicionalnu moresku, romanticni ples s macevima.  Photo: Filip Brala/PIXSELL
Foto: Filip Brala/PIXSELL
06.09.2014.
u 09:15

Na festivalu se izmjenjuju odlični hrvatski i inozemni ansambli i solisti iz Rusije, Velike Britanije, Nizozemske i Italije

Novi festival barokne glazbe na Korčuli pozdravili smo 2012. godine kao znak da nema toliko lošeg i kulturi nesklonog vremena u kojem dobar projekt na pravom mjestu ne bi mogao zaživjeti i imati smisla. 

Korkyra Baroque Festival pod ovim svojim međunarodnim imenom sve je poznatiji među inozemnom publikom i umjetnicima, a prigrlio ga je, što je najvažnije, i prelijepi grad u kojem se održava.

Treće izdanje festivala počinje u subotu 6. rujna sa zanimljivom usporedbom Moreške kao najpoznatije lokalne tradicije i njezina oblika s drugog kraja europskog juga. 

Nakon što korčulanski KUD Moreška u subotu u 20 sati otpleše svoje uz posebno priređenu baroknu glazbu u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla pod ravnanjem Josipa Skendera, u 21 sat u atriju gradske vijećnice nastupa španjolski sastav Capella de Ministrers s glazbom slične tematike iz pera starih iberijskih majstora. 

Drugi će dan festival početi i svoje od samog početka planirano širenje otokom: u crkvi sv. Roka u Lumbardi u nedjelju u podne recital će održati jedan od najboljih hrvatskih čembalista Krešimir Has.

Iste večeri u korčulanskoj crkvi sv. Nikole na programu je Vivaldijev oratorij Gloria u izvedbi Hrvatskog baroknog ansambla, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te izvrsnih solista pod vodstvom umjetničkog ravnatelja festivala Saše Britvića.

U narednih pet korčulanskih baroknih večeri izmjenjivat će se nastupi hrvatskih i inozemnih sastava. Osim Hrvatskog baroknog ansambla, ovogodišnjeg dobitnika Orlanda za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama, nastupa i vokalni ansambl Antiphonus u suradnji s poznatim ruskim violinistom Dimitrijem Sinkovskim.

Osim njih još nastupaju umjetnici i ansambli iz Nizozemske i Velike Britanije, a iz Italije dolaze sopranistica Emanuela Galli i ansambl La Venexiana koji će 12. rujna arijama iz talijanskih baroknih opera zaključiti festival. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije