Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Objavljena slikovnica za učenje ćirilice za dječji uzrast

Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva objavila je slikovnicu na srpskom i hrvatskom jeziku te latinici i ćirilici, namijenjenu učenju ćirilice za dječji uzrast.
18. prosinca 2020. u 11:14 1 komentara 271 prikaza
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kako je rekao predsjednik Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš, ovo je objektivno mali projekt, ali je moralno i simbolički velik. Autor teksta i ilustracija u slikovnici je ugledni crtač stripova i crtanih filmova te karikatura Borivoj Dovniković Bordo. Slikovnica je u obliku stripa s naslovom "Čipko i djed Filip".

ihjj Opsežni Rječnik hrvatskog kajkavskog književnog jezika bit će dostupan i online

Ivaniš je istaknuo da je ovo jedina udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva u Hrvatskoj. U sedam godina postojanja doprinijela je jačanju odnosa između dvaju naroda kroz sportske, kulturne i karnevalske sadržaje, rekao je. Naglasio je da je ovakva slikovnica mogla nastati u Rijeci kao kozmopolitskom gradu i luci različitosti.

Direktor Naklade Kvarner, koja je sudjelovala u izdavanju slikovnice, Franjo Butorac, naveo je da je Dovniković doajen crtanog filma, stripa i karikature. Jedan je od osnivača zagrebačke škole crtanog filma, dobitnik više nagrada za životno djelo te izuzetno važan čovjek u svjetskim relacijama, ustvrdio je Butorac.

Istaknuo je da se ćirilica ne bi smjela promatrati u negativnom smislu, jer, kako je rekao, ona nije kriva za počinjene ratne zločine. Ona je bila i hrvatsko pismo stoljećima, zaključio je.

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Zeneka:

    Bio je komentar, ali je cenzura brža od humanitarne pomoći na petrinjskom području. Ne traba slikovnica za učenje pisma strapa i koljača hrvatskog naroda. Ne treba ništa. Cenzuriraj opet!