Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borivoj dovniković

Objavljena slikovnica za učenje ćirilice za dječji uzrast

Slavko Midzor/PIXSELL
18.12.2020.
u 11:14

Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva objavila je slikovnicu na srpskom i hrvatskom jeziku te latinici i ćirilici, namijenjenu učenju ćirilice za dječji uzrast.

Kako je rekao predsjednik Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš, ovo je objektivno mali projekt, ali je moralno i simbolički velik. Autor teksta i ilustracija u slikovnici je ugledni crtač stripova i crtanih filmova te karikatura Borivoj Dovniković Bordo. Slikovnica je u obliku stripa s naslovom "Čipko i djed Filip".

Ivaniš je istaknuo da je ovo jedina udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva u Hrvatskoj. U sedam godina postojanja doprinijela je jačanju odnosa između dvaju naroda kroz sportske, kulturne i karnevalske sadržaje, rekao je. Naglasio je da je ovakva slikovnica mogla nastati u Rijeci kao kozmopolitskom gradu i luci različitosti.

Direktor Naklade Kvarner, koja je sudjelovala u izdavanju slikovnice, Franjo Butorac, naveo je da je Dovniković doajen crtanog filma, stripa i karikature. Jedan je od osnivača zagrebačke škole crtanog filma, dobitnik više nagrada za životno djelo te izuzetno važan čovjek u svjetskim relacijama, ustvrdio je Butorac.

Istaknuo je da se ćirilica ne bi smjela promatrati u negativnom smislu, jer, kako je rekao, ona nije kriva za počinjene ratne zločine. Ona je bila i hrvatsko pismo stoljećima, zaključio je.

Komentara 1

ZE
Zeneka
20:10 06.01.2021.

Bio je komentar, ali je cenzura brža od humanitarne pomoći na petrinjskom području. Ne traba slikovnica za učenje pisma strapa i koljača hrvatskog naroda. Ne treba ništa. Cenzuriraj opet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije