Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENJE EPK

Obersnel o prešaranoj jugoslavenskoj zastavi: 'Ne možemo promijeniti povijest'

Na Korzu postavljena izložba o državama u kojima se nalazila Rijeka u posljednjih 116 godina
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/6
01.02.2020.
u 16:35

Vremenska traka omeđena je zastavama svih država koje su se ovdje izmjenile u zadnjih stotinjak godina, a nepoznate vandale posebno je uznemirila jugoslavenska zastava koja je prešarana sprejem, dok su zastave Trećeg Reicha i Kraljevine Italije, zanimljivo, ostale neokrznote

Samo dan prije službenog otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci, grad je izgledao tužno pritisnut sivim kišnim oblacima. Mokre karnevalske trake, prazne instalacije i pokoji plakat davali su do znanja da će se ovdje uskoro dogoditi neka priredba, ali ona prava festivalska atmosfera nije se osjetila. Tehničari su nervozno sušili opremu, Zoran Prodanović Prlja preko mikrofona se ispričavao sudionicima probe na pogreškama i pokušavao pronaći papir na kojem je zapisao što na otvaranju treba govoriti… Da ne lažemo, zabrinuli smo se kako će u takvim vremenskim uvjetima izgledati početak EPK, najavljen kao spektakularno događanje na otvorenom, koje bi trebalo okupiti tisuće ljudi.

Novi dan i potpuno novi dojam - subotnje jutro eksplodiralo je u bojama, zvukovima, razigranim događanjima… gotovo na svakom uglu centra Rijeke nešto se događalo, od pop-up zborskog pjevanja na gradskoj ribarnici do nastupa niza umjetničkih trupa i performera među kojima se duhovitim komentarom tog uličnog kaosa istaknula performerica Tajči Čekada. I zalutalom gostu bilo je jasno: ovdje se zaista događa nešto ludo i veliko.

VIDEO Na Korzu postavljena izložba o državama u kojima se nalazila Rijeka u posljednjih 116 godina

- U ovaj projekt unio sam sedam godina svog života. Ovo nije nešto što radiš jer dobivaš plaću, nego zato što u to duboko vjeruješ. To što će se desiti u luci, među gatovima, skladištima, dizalicama i konopima, među svom tom grubosti i okrutnim mehaničkim silama koje su stvarale ovaj grad, bit će suludi ritual, buka, kaos i uživanje u istom. Presretan sam što smo napravili manifestaciju koja neće biti građanski uglađena kao neka sacher torta, nego ćemo pokazati ono što Rijeka zaista jest - u dahu nam je ispričao Ivan Šarar, gradski pročelnik za kulturu koji je među najzaslužnijima što je Rijeka dobila ovu laskavu europsku titulu.

U prvim satima današnjeg dana, obilježenog nastupima čak 500 umjetnika, najživlje je bilo na rječkom Korzu. Duž njega se proteže i velika vremenska traka, ilustrirajući povijest grada u 20. stoljeću, od prvih aviona koji su ovdje sletjeli, preko romana koje je tu pisao Janko Polić Kamov, vremena u kojem je kazališna zvijezda Tilla Durieux u Rijeci vodila hotel, posjeta povijesnih ličnosti u rasponu od Che Guevare do pape Ivana Pavla II. te osnivanja bendova poput Parafa, prvog punk sastava u istočnoj Europi.

Vremenska traka omeđena je zastavama svih država koje su se ovdje izmjenile u zadnjih stotinjak godina, a nepoznate vandale posebno je uznemirila jugoslavenska zastava koja je prešarana sprejem, dok su zastave Trećeg Reicha i Kraljevine Italije, zanimljivo, ostale neokrznote.

Foto: Milena Zajović

- Jedan od slogana projekta je “Aktivni građani u aktivnom gradu”. Ima i onih koji aktivno ne razumiju ovaj projekt. Mi ne možemo promijeniti povijest, ali građani uvijek mogu aktivno izraziti svoje neslaganje - rekao nam je gradonačelnik Obersnel komentirajući incident.

 

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
17:02 01.02.2020.

RIJEKA EPK - Europska Prijestolnica Komunizma

AL
alija08
16:55 01.02.2020.

Čemu čuđenje? Pa premaz preko zastave je umjetnička instalacija!

ZO
zokanabelom
17:22 01.02.2020.

Frljićevu umjetnost prepoznaš na 100 kilometara, ili je Jugoslavija ili se prdi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije