Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

O stradanju žena na Golom otoku malo se priča, umjetnički projekt spašava ih od zaborava

Informativne ploče o ustroju i povijesti golootočkog logora za političke zatvorenice postavljene su u rujnu na Golom otoku i na Svetom Grguru u okviru umjetničkog projekta Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“.
10. rujna 2020. u 11:44 0 komentara 2325 prikaza
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na tim se otocima u razdoblju od 1950. do 1956. naizmjenično nalazio politički logor kroz koji je prošlo više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom. Žene su same morale izgraditi staze i većinu objekata koji su danas vidljivi samo u tragovima, kaže se u priopćenju o projektu.

bojkot "mulan" Podržava li Disney genocid dodvoravajući se kineskom komunističkom režimu?

S iznimno okrutnim sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene i provoditi torturu, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora. Lokaliteti nisu bili obilježeni te ih se umjetničkom prostornom intervencijom željelo markirati i upozoriti na prepuštenost ženskog logora zaboravu i vremenskim uvjetima koji brišu tragove.

Također, namjera projekta je tematizirati žensko stradanje, posebice ono povezano s nasljeđem političkog nasilja, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori.

U kamenu na lokalitetu Golog otoka uklesano je i svjedočanstvo bivše logorašice Vere Winter ispisano rukopisom njezine unuke: „Kamen smo nosile iz mora na vrh brda. Kada je hrpa na vrhu bila dovoljno velika, nosile bi kamenje do mora“.

Kristian Novak Jedan dan vidiš neki divan primjer solidarnosti, drugi dan suprotno. Svijet gori

Autorica projekta je Andreja Kulunčić, suradnice antropologinja Renata Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinja Dubravka Stijačić, a projekt je nastao u organizaciji udruge Goli otok Ante Zemljar i udruge MAPA.

Njegov je fokus na propitivanju pozicije žena koje ni danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporima prema njemu u Jugoslaviji početkom hladnog rata, kaže se. Cilj projekta je otvoriti novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije kroz istraživanje i uspostavljanje ženske memorije traumatične prošlosti te kroz prostornu umjetničku intervenciju, izložbu, web site, publikaciju i niz radionica.

David Grossman Najveće drame čovječanstva ne odvijaju se na ratištima ili u parlamentima, nego u obiteljima

Projekt „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ financirala su Zaklada "Kultura nova", EPK Rijeka 2020, Ministarstvo kulture i Grad Zagreb, a na lokalitetu su ga tehnički izveli Silvester Ninić, Darko Bavoljak, Ivo Martinović i Andreja Kulunčić.

Nuremberg Airport
Nürnberg
Zbog jedne žene zaustavili let iz Njemačke u Hrvatsku, pogledajte što je napravila
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.