Naslovnica Kultura

Nuićev 'Mali' dobitnik je Arene za najbolji film

‘Osmi povjerenik’ odnio je pet Arena, a nagrađeni glumci su Janko Popović Volarić, Nataša Janjić, Borko Perić i Doris Šarić-Kukuljica
21. srpnja 2018. u 23:53 2 komentara 1034 prikaza
Pff
Foto: Pulski filmski festival
Pogledajte galeriju 1/4

“Autorski svijet ovog filma predstavlja nam paralelnu realnost sredine u kojoj živimo”, zapisali su članovi Ocjenjivačkog suda 65. Pulskog filmskog festivala dodjeljujući Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film “Mali” redatelja Antonija Nuića.

Ingmar Bergman Knjiga na stolu Bergmanov konačni literarni obračun s karizmatičnim ocem koji je bio luteranski pastor

FEDEORA “Ladi Kamenski”

Njegov film u čijem je centru odnos oca i sina unutar kriminalnog miljea osvojio je i nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara s prosječnom ocjenom 3,63, a Saša Budimir nagrađen je i za specijalne efekte u “Malom”, za uvjerljiv prikaz scena s oružjem.

Pff
1 / 14
Dodijela nagrada 65. Pula Film Festivala

Ocjenjivački sud federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA nagradu za najbolji dugometražni hrvatski film dodijelio je “Ladi Kamenski” Sare Hribar i Marka Šantića, metafilmu u kojem se u prostoru između fiktivnog i dokumentarnog isprepliću sudbine radnica tvornice Kamensko i glumica u dobi u kojoj postaje sve teže dobiti filmsku ulogu. Sari Hribar “Lada Kamenski” donijela je i nagradu Breza za najbolju debitanticu te Zlatnu Arenu za scenarij, a za glavnu žensku ulogu u tom filmu nagrađena je i Doris Šarić-Kukuljica.

MDF PROMO Filmski program 58. MDF-a u Šibeniku

Nagradu publike (uz ocjenu 4,92) na ovogodišnjem festivalu odnio je “Comic Sans” redatelja Nevija Marasovića, koji je dobio i Zlatnu Arenu za režiju, dok je Janko Volarić Popović nagrađen za najbolju mušku, a Nataša Janjić za najbolju sporednu žensku ulogu. Zlatna arena za montažu “Comic Sansa” pripala je Tomislavu Pavlicu, koji se upisao u povijest festivala kao četverostruki osvajač tog priznanja. Za višeslojno korištenje glazbe (kojom se kao lajtmotiv provlači pjesma Miše Kovača) nagradu za oblikovanje zvuka u “Comic Sansu” dobio je Julij Zornik.

Prema ocjenama publike (4,38), odmah se iza njega pozicionirao “Osmi povjerenik” redatelja Ivana Salaja, u kojem je nagradu za sporednu mušku ulogu Tonina zaslužio i dobio Borko Perić, a ekipa filma osvojila je još četiri Zlatne Arene: za vizualne efekte Tomislav Vujnović, Antonijo Patljak, Siniša Mataić i Sandrino Požežanac, za kostimografiju Morana Starčević, za scenografiju Ivana Škrabalo, a za glazbu izvrsna i već pomalo nezaobilazna braća Sinkauz, koja su ove godine imala više filmova u natjecanju Pulskog festivala.

Tabor Film Festival BOGATI PROGRAM Tabor Film Festival završio dodjelom nagrada

“Žaba” najbolja koprodukcija

Među koprodukcijama zabljesnula je “Žaba” redatelja Elmira Jukića, izvrstan film o PTSP-u i životu u poslijeratnom Sarajevu koja je osvojila nagradu Ocjenjivačkog žirija, ali i nagradu FEDEORA za najbolju manjinsku koprodukciju, dok je Jukić odnio i Zlatnu Arenu za režiju. “Žaba” se u festivalskom prostoru neformalno isticala i kao najbolji film programa, dok su nacionalnu konkurenciju “izvukla” četiri filma koja su osvojila i najveći broj nagrada, uz osjetni manjak snažnih autorskih ostvarenja po kojima bismo pamtili ovu filmsku sezonu.

Banja Luka DENIS DERK Što poručuju plakati iz Banje Luke na ulicama Zagreba?

Publika je, inače, na visoko treće mjesto s ocjenom 4,35 pozicionirala film “Za ona dobra stara vremena” Eduarda Galića, a slijede “Aleksi” Barbare Vekarić s 4,17, Jukićeva “Žaba” sa 4,07 i “Egzorcizam” Dalibora Matanića s ocjenom 4,05, dok su najmanju ocjenu publike (3,17) dobili “Duboki rezovi” Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića, omnibus o nasilju čijim autorima kao utjeha ostaje Zlatna Arena za kameru dodijeljena Radislavu Jovanovu Gonzu, Luki Matiću i Dubravki Kurobasa.

Zlatnu Arenu za masku u lokalnoj publici pogotovo zanimljivom niskobudžetnom “Egzorcizmu” osvojila je Sanja Rivić, a najbolja je glumica u koprodukciji “Ivan” Maruša Majer.

Svečano otvoren 65. Pulski filmski festival

Pff
1 / 12
CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas