Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski barokni ansambl

Novu sezonu ciklusa u HGZ-u otvara Telemannia

Foto: Boris Berc
27.10.2018.
u 17:04

Već devetneasti po redu koncertni ciklus HRBA-e u Hrvatski glazbeni zavod ponovo dovodi vrhunske domaće i svjetske majstore glazbenog baroka .

Vođenje Hrvatskog baroknog ansambla nije samo običan profesionalni angažman, već životna misija Laure Vadjon.

Rezultati te misije, u koju su utkani bezgranični entuzijazam, veliko znanje i silan trud mnogih ljudi, počevši od nažalost pokojnog utemeljitelja Saše Britvića, veliki su i iznimno značajni za čitavu hrvatsku glazbenu kulturu.  Hrvatski barokni ansambl upisao je Hrvatsku na kartu svijeta u pogledu osvještavanja, revitaliziranja i popularizacije barokne glazbe tumačene na način što vjerniji i bliži duhu te bogate i blistave epohe u povijesti europske glazbe. Istodobno, ansambl je bio škola u kojoj je stasalo i usavršavalo se sada već više naraštaja mladih glazbenika.

Naposlijetku, ciklus Hrvatskog baroknog ansambla u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu tijekom osamnaest sezona bio je pozornica u kojoj su sami naši glazbenici, skupa s vjernom publikom, uživali u blagodatima susreta s vrhunskim svjetskim gostujućim dirigentima koji su u pravilu, također u duhu barokne epohe, i virtuozi na svojim glazbalima. 

Takvim će susretima obilovati i devetnaesti po redu ciklus u HGZ-u koji u nedjelju, 28. listopada, u 20 sati počinje s jednom od već omiljenih i tradicionalnih tema: inventivno prštavom, duhovitom, dubokom i zabavnom glazbom velikog njemačkog baroknog majstora Georga Philippa Telemanna, koji je nezasluženo ostao pomalo u sjeni giganata Bacha i Händela. 

Kroz program već pete "Telemannije" ansambl će voditi gostujuće, a istodobno i domaća umjetnica  Nika Zlatarić, violončelistica koja se nakon studija u Zagrebu na svjetskim glazbenim učilištima i pozornicama specijalizirala i usavršila u baroknoj glazbi, uključujući i sviranje barokne preteče violončela viole da gamba. Na ovom koncertu bit će solistica na oba glazbala.

Već na sljedećem koncertu ciklusa, 25. studenog, Hrvatski barokni ansambl na pozornicu HGZ-a ponovo dovodi slavnog talijanskog virtuoza barokne violine Enrica Onofrija. Na trećem koncertu, 16. prosinca, bit će ponovljen program izveden na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima: veličanstvena Bachova Misa u h-molu s vrhunskim vokalnim solistima Monikom Cerovčec, Sonjom Runje, Hugom Hymasom i Krešimirom Stražancom te s varaždinskim zborom Chours angelicus, pod ravnanjem Anđelka Igreca.

Flautistica Ana Benić predvodit će ansambl 27. siječnja u večeri posvećenoj glazbi na dvoru pruskog kralja i ujedno strastvenog flautista Friedricha Velikog, a najveći kuriozitet sezone bit će 24. veljače, pod vodstvom sjajnog Finca Aapoa Häkkinena, izvedba oratorija Adamov pad venecijanskog baroknog skladatelja Baldassarea Galuppija. 

Na posljednja dva koncerta ciklusa kao voditelji ansambla u raznovrsnim i uzbudljivim programima najprije će se predstaviti trenutno najtraženiji hrvatski orguljaš i čembalist Pavao Mašić s izborom iz kantata, oratorija i misa Johanna Sebastiana Bacha (14. travnja), a potom na kraju sezone (26. svibnja) Alessandro Tampieri, još jedan majstorski gudač iz Italije. 

Osim ciklusa u HGZ-u, Laura Vadjon s Hrvatskim baroknim ansamblom nastavlja i s drugim aktivnostima, kao što je vođenje sjajnog Korčulanskog baroknog festivala, koji je sa svojim sedam dosadašnjih izdanja silno obogatio i oplemenio kulturnu sliku toga grada i otoka, a sve su brojniji i pozivi na gostovanja u inozemstvu. Uz to, užurbano se priprema i sljedeći 20. ciklus u HGZ-u koji bi trebao biti osobito bogat i još spektakularniji programom i slavnim gostima. Naravno, nakon ovolikih rezultata, uz 20. rođendan dobro bi došla i malo jača potpora kako zagrebačkog ureda za kulturu, tako i Ministarstva kulture.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije