Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“SVJETLA I SIRENE”

Novi videospot grupe Vatra

27.02.2009.
u 11:17

Nakon prošlogodišnjeg spota „Eskim“ grupa Vatra se može pohvaliti još jednim videouratkom, ovog puta pod nazivom "Svjetla i sirene". Za futuristički izgled odnosno dizajn videospota zaslužan je Filip Filković, koji je uz režiju videospota kreirao i futurističku scenografiju. Kostime je odabrao Zdenko Bašić koji se potrudio da članovi benda doista izgledaju kao da su upravo ispuzali ispod neke ruševine, a kamerom je operirao Tomislav Brdjanovich.

- Čim sam čuo stvar, dobio sam savršenu ideju za videopriču - izjavio je Filković koji je odlučio napraviti spot kojemu je radnja smještena u bližu tamnu budućnost prepunu techno-maksimalno-minimalno-korporativnog okruženja.

- Prva stvar koja mi je pala na pamet je da treba stvoriti jednu moguću varijantu budućnosti. U većini spotova kada netko smišlja budućnost, napravi ogromne zgrade i nekakve high tech bijele zen-budističke minimalističke sobe s hologramima i velikim monitorima. To mi se nije svidjelo pa sam se zato odlučio za retrofuturizam - nešto poput mog subjektivnog i realnog viđenja budućnosti s modernim elementima koji su iznad low tech zastarjelog grada koji se nalazi ispod i trune - objasnio je Filković.

Filković uvijek ističe atmosferu i vizualni identitet te je tako za ovaj videospot odlučio približiti azijsku modernu kulturu Europi kombinirajući velike videozidove preko cijelih zgrada, svjetleće reklame s azijskim i europskim znakovima te neonskim svjetlima koja iskaču sa svih strana. Kako se ovaj spot pripremao gotovo dva mjeseca, za potrebe spota dizajnirano je više od 80 vizualnih identiteta fiktivnih korporacija, neonskih znakova i reklama, od kojih ima i nekoliko odglumljenih videoreklama te okruženja i ostalih vizualnih elemenata.

- Mislim da će Europa tako i izgledati za pedesetak godina, neki europski gradovi već gotovo tako i izgledaju. Ogromne neonske reklame i videozidovi. Zapravo inspiracija je došla od futurističkih cyberpunk filmova iz osamdesetih poput Blade Runnera, Trona i Robocopa - filmova koje smo gledali dok se VHS traka nije izlizala. O takvome nekakvom vizualnom identitetu razmišljao sam već neko vrijeme pa su mi „Svjetla i sirene“ bili odlična prilika za to".

Članovi benda u centru su pozornosti ovog videospota kao glavni junaci u ulogama ludih znanstvenika, disfunkcionalnog benda, cyberpunkera, androida bez kontrole i ostalih uloga. Spot uz naglasak na futurističkom vizualnom izgledu ima i nekoliko scena obezglavljenih članova benda, eksplozije udova te brze izmjene kadrova i hipnotizirajućih svjetala koje bi mogle izazvati mučninu kod pojedinih gledatelja. Zato je upozorenje na takav sadržaj montirano na početak spota te se Vatra i autor videospota time ograđuju od odgovornosti za eventualno nastale posljedice.

Premijera spota očekuje se u ponedjeljak, 2. ožujka u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

(p.s)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije