Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završio je 25. CRŠ

Novi strip-časopisi bude nadu u šarenu budućnost hrvatskoga stripa

Zagreb: Održan Festival stripa Crtani romani šou - Zagreb Comic Con
Marko Prpic/PIXSELL
06.06.2022.
u 10:08

Najveća zvijezda festivala bio je autor kultnog stripa “V kao vendeta” David Lloyd, a CRŠ završio je u nedjelju dodjelom nagrada za mlade autore

Dodjelom nagrada Mladi lav za mlade autore stripa u završnicu je ušao 25. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, naš centralni festival stripa koji je i ove godine okupio mnogo kolekcionara i znatiželjnika u zagrebačkoj Tvornici kulture. Najbolje stripove u kategoriji do 10 godina nacrtali su Vita Vukušić, Ema Pranić i Lucija Daničić te Klara Bajs, a u kategoriji do 15 godina Neva Panić, Petar Konfic te Una Štromar i Mirna Vilipić.

Ovogodišnji festival obilježile su i promocije novih strip-časopisa, što ulijeva nadu u budućnost hrvatskog stripa. OHOHO zine alternativni je strip-časopis nastao u sklopu istoimenoga festivala ulične umjetnosti i stripa OHOHO koji se održava svake godine u AKC Mediki. Svaki broj je tematski te okuplja autore iz cijele regije, a urednici Matija Pisačić, Marko Dješka i Jan Škrinjar na CRŠ-u su predstavili četvrti broj kojem je tema bila svemirska opera. Urednici Saša Paprić, Marko Dješka i Mihaela Erceg predstavili su drugi broj časopisa za kulturu i umjetnost Strip-PREFIKS. Promocijski ciklus ovog izdanja započeo je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a sudjelovali su i u natjecateljskom programu zagrebačkog Sferakona na kojem su osvojili nagrade.

Neumorni Vinko Barić predstavio je pak strip-fanzin “Majdanska garaža”, kao i svoju novu knjigu o punku i novom valu. Glavna zvijezda 25. CRŠ-a bio je autor stripa “V kao vendeta” David Lloyd, po čijem je dizajnu nastala maska koju su proslavili članovi kolektiva Anonymous. Mnogo pažnje izazvali su i autori nezaobilazne talijanske kuće Bonelli, koja je u Zagreb poslala legendarnog scenarista Gianfranca Manfredija, crtača Dylan Doga Giampiera Casertana te crtača Nicka Raidera i Texa Willera Pasqualea Del Vecchija. Uz nezaobilazni sajam stripa, tribine i izložbe, kao i fanovima najvažnije crtanje uživo, Crtani romani šou dostojno je proslavio 25. rođendan. Nadamo se da će ih biti još barem toliko!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije