Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavak zvizdana

Novi Matanićev film "Zora" ima svjetsku premijeru u Estoniji

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
25.09.2020.
u 13:53

Drugi dio Trilogije sunca, dugometražni igrani film "Zora" redatelja i scenarista Dalibora Matanića imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu filmskog festivala 'Black Nights' u Tallinnu, koji će se održati od 13. do 29. studenog.

Film prati Matiju čija se obitelj bori s neizliječenom traumom, a čiji sumještani bježe pred nadirućim radikalizmom koji ih dijeli na odabrane i nepoželjne. "Izgubivši vjeru, Matija bezuspješno pokušava pronaći pravog sebe, no zora koja obasjava dolinu otkriva da su jedino oruđe protiv traume i zla suočavanje i borba", stoji u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.

Matanić, koji uz režiju potpisuje scenarij filma, kaže kako mu je u Trilogiji sunca (Zvizdan, Zora i Suton) cilj suprotstaviti najplemenitije i najosnovnije ljudske impulse - u "Zvizdanu" je suprotstavio ljubav i mržnju, kao i u "Zori" , samo kroz intimnu obiteljsku dramu, u galopu s neonacitičkim pokretom u usponu.

"U nemogućnosti da se suoče s vlastitom tragedijom, članovi obitelji započinju svoju odiseju suočeni s rastvorenim fragmentima duše protagonista, Matije, koji se manifestiraju kao duhovna i materijalna polovica. Matija se nije spreman suočiti s mračnim društvenim kontekstom koji potvrđuje da se povijest ponavlja gotovo matematički, uništavajući živote ljudi", izjavio je Matanić u povodu svjetske premijere.

Po njegovim riječima, u svijetu koji ne cijeni unutarnji mir, izbjegava se suočiti sa samim sobom i ignorira rastuću mržnju i netoleranciju, ima osjećaj da mora napraviti film o boli, pogreškama, oprostu i vjeri – o onome što nas čini ljudima kao jedini lijek protiv neizbježne autodestrukcije naše civilizacije.

Film "Zora" stiže nakon uspješnog "Zvizdana", koji je također producirala zagrebačka Kinorama, a svjetsku premijeru imao je na canneskom filmskom festivalu 2015. godine u programu Un Certain Regard, gdje je nagrađen Nagradom žirija. Iste godine nagrađen je u Puli Velikom Zlatnom i s još pet Arena, te nagradom kritike Oktavijan. Uslijedio je niz od stotinu međunarodnih festivala i trideset nagrada diljem svijeta, kao i uspješno prikazivanje u kinima diljem Hrvatske ali i inozemstva s obzirom na to da je prodan na više od 25 teritorija.

Na estonskom festivalu prikazuje se u glavnom natjecateljskom programu, uz još sedam za sada najavljenih naslova među kojima je i film "Final Report" najnagrađivanijeg redatelja u povijesti mađarske kinematografije i Oscarovca Istvána Szabóa, a tu je i novi film nagrađivane ruske redateljice Anne Melikyan "The Three".

Producentica Ankica Jurić Tilić kaže da su sretni što će i drugi dio Trilogije sunca imati svjetsku premijeru u natjecateljskom programu A festivala, a posebno im je drago što su u tako dobrom društvu.

"Nakon dugih mjeseci bez kina i bez festivala, silno veseli što su se kina ponovo otvorila, a festivali odvažili na projekcije s publikom, sve i ako je reducirana i pod maskama. Doživjeti film zajedno sa svojom publikom je neprocjenjivo", dodala je.

Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Krešimir Mikić, Lara Vladović, Maks Kleončić, Nataša Matjašec Rošker i Marko Mandić.

Direktor fotografije filma je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, oblikovatelji zvuka Mirko Perri i Julij Zornik, kostimografkinja Ana Savić Gecan i scenograf Luca Servino. Za glazbu su bili zaduženi Nenad i Alen Sinkauz. Film je nastao u koprodukciji sa Ascent Filmom iz Italije, a financijski su ga podržali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, MiBACT – DGC, Audiovizualni fond pokrajine Furlanija-Julijska krajina, RAI Cinema i Regija Lacij.

Tallinn 'Black Nights' Film Festival je od svog osnutka 1997. prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi, a od 2014. ima priznanje Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju.

Prema najavama organizatora, filmski dio programa održat će se u fizičkom obliku dok je još u kolovozu najavljeno da industrijski dio programa u potpunosti seli online.

Komentara 1

AB
abokatstir
23:22 25.09.2020.

Tko nas to pljačka da plaćamo ovakve leve bitange koje nas vrijeđaju i sramote u domovini i šire. Ovakvu blesavu ministricu kulture treba hitno maknuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije