Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studijski povratak

Nove introvertirane himne Leonarda Cohena

'cohen4_nnn_kul_310112'
''
31.01.2012.
u 14:15

Na albumu "Old Ideas" jeftine sintesajzere iz 80-ih Cohen je napokon zamijenio akustičnim gitarama, violinama i hammond-orguljama

"Budućnosti više nemam/ i znam da su mi dani na izmaku", priznaje Leonard Cohen u profinjenom bluesu "Darkness" s prvog studijskog albuma nakon sedmogodišnje stanke. Manirom nepopravljivog perfekcionista, Cohen stvara dugo i mučno pa je njegov opus razmjerno malen i ujedno lišen potpunih promašaja kakvi su se znali zalomiti njegovim suvremenicima Dylanu ili Youngu. S druge strane, "Laughing Len" ionako pobuđuje drukčiju emociju; manje roker, a mnogo više karizmatični književnik s gitarom i mudrac sa smislom za autoironični humor, Cohen se i na Old Ideas bavi temama koje su ga učinile sveopćim miljenikom.

Duhovnost i tjelesnost

Duhovno i tjelesno, Bog i seks, ravnodušnost i ljubav u životu ispunjenom vječitom patnjom – sve se to prepliće u pjesmama za koje unaprijed znate da će biti spore i tamne, prigušeno aranžirane i definirane vokalom dubokim kao Tihi ocean. Koliko god se trudili, "prave" glazbe pronaći ćete malo; ona se svodi na kreiranje meke i ukusne pratnje. Ono malo pjevanja prepušteno je povremenim (pretjerano ljupkim) ženskim back-vokalima, dok je njegov reduciran na recitirajući šapat. Srećom, zvuk jeftinih sintesajzera ponovno su zamijenile akustične gitare, violine i hammond orgulje – no manjak uvjerljivih melodija kakve su frcale u prijašnjem razdoblju karijere, kao da ostavlja blago razočaravajući okus.

Patnja i želja za životom

Ipak, možda je od 77-godišnjeg veterana koji samoga sebe već u uvodnoj "Going Home" šaljivo opisuje kao "lijenog nitkova u odijelu", previše očekivati još jednu "Suzanne" ili "Hallelujah". Old Ideas sasvim dobro funkcionira kao niz poslijeponoćnih meditacija o životu i smrti od kojih barem polovina zvuči poput introvertnih himni, istodobno posvećenih ljudskoj patnji i žudnji za životom.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
23:10 31.01.2012.

Prosli album, Ten New Songs je pravo malo remek djelo, kako umjetnicki tako i sonicno, kao stvoren za audiofile. Zatim poslijednji zivi dupli album Live in London je takodje odlican. Zajedno sa ovim zadnjim Old Ideas cine zavrsnicu jedne vro uspijesne umjetnicke karijere. Ja se osobno nadam da ce gospodin Cohen naci vremena da nas iznenadi sa jos najmanje jednim studijskim albumom prije mirovine.

Avatar flegmatik
flegmatik
23:34 31.01.2012.

Od Cohena je dosadniji samo Serdbedzija.

OB
-obrisani-
16:05 01.02.2012.

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ići na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati doma da ti ne izostane zarada? Učiš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajući. Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-200$ tjedno. Ako imaš više vremena, onda i više. Što ti je potrebno: računalo, internet, minimalno znanje rada na računalu, ostalo već zavisi od toga koliko si ozbiljan. Nije prevara, uvjeri se. Ako ste zainteresirani pošaljite mi mail: zaradimopolako @ live.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije