Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor Kajtaziju

Novak: Možda je vrijeme da si Romi izaberu legitimnog predstavnika

Kristian Novak
Davor Višnjić/PIXSELL
30.01.2018.
u 11:15

Saborski zastupnik prozvao je pisca zbog naziva njegove nagrađivane knjige te istoimene hit-predstave 'Ciganin, ali najljepši'

Nakon što se saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi obrušio na naziv knjige i istoimene predstave “Ciganin, ali najljepši”, na svojem blogu reagirao je pisac Kristian Novak.

- Dosad nisam reagirao iz više razloga. Osjećao sam susramlje što se čovjek doveo u nezgodnu situaciju da se svađa s fiktivnim likovima, i to pred licem javnosti. Osim toga nisam želio da priča poprimi senzacionalističke tonove. Odbijao sam sudjelovati u nečijem, pokazalo se prilično neuspješnom, skupljanju političkih bodova. Od njegova ispada do danas javilo mi se dvadesetak Romkinja i Roma, neki su i pročitali knjigu i pogledali predstavu. Kažu, nema ništa sporno, daju podršku. Ono što pak su mi priopćili o svom zastupniku – nemam srca ovdje ponavljati, doista mi nije do eskalacije sukoba - započinje svoje tekst Kristian Novak, otkrivajući da Kajtazija pamti još iz vremena kada su se obojica bavili karateom.

Na reakciju ga je sada potaknuo, kaže, Kajtazijev istup u emisiji Pola ure kulture te u Večernjem listu, gdje se zastupnik zapitao zašto pisac dio svojeg honorara ne uloži u obrazovanje ili poboljšanje životnih uvjeta Roma.

U javnom pismu Novak odgovara da je već donirao za te svrhe, ali se nije imao potrebu time javno hvaliti. Kajtazija je podsjetio i da sustavno ulaganje u povećanje broja studenata romske populacije, uređenost romskih nacelja i zdravstvenu skrb nije posao autora, nego zastupnika koji je ujedno dio vladajuće koalicije.

- Upoznao sam divnih Romkinja i Roma, sposobnih, obrazovanih, ambicioznih, upućenih u stanje na terenu. Možda je vrijeme da se nekome drugome prepusti funkcija, kako Kajtazi neprestano ponavlja, legitimnog zastupnika te nacionalne manjine - oštro je poantirao Kristian Novak.     

Komentara 3

AF
afer
12:29 30.01.2018.

Izgleda da je ovaj Kajtazi Rom po nacionalnosti a Cigo po profesiji....

Avatar Retardo
Retardo
13:20 30.01.2018.

Rom, ali najgluplji.

AP
ante_pustinjak
13:26 05.02.2018.

ako ovo nije opaka cenzura, ne znam onda što jest: vl me je zbog ovoga bezazlenog komentara banirao na dva dana, ne znam što je u njemu zlonamjerno ili lažno napisano? jedino valjda po mišljenju administratora nije baš "politički korektno"!! pa kad će jednom hrvatski romi izabrati između sebe svoga predstavnika u saboru? stalno neki iz srbije, s kosova, makedonije i sl. i stalno se ti koji budu izabrani sa stotinjak glasova bore samo za svoje privilegije i svoju dobrobit, osnivaju udruge u koje stavljaju svoju rodbinu i prijatelje i tako izvlače novce poreznih obveznika za svoj lagodan život. najbolji mi je kajtazi kad ponavlja ko papagaj: učinjeno je puno za rome... i onda slijedi: ali to još uvijek nije dovoljno! a nacionalne manjine u hrvatskoj su najpovlaštenije u cijelom svijetu! nigdje manjine ne odlučuju o sudbini većinskog naroda osim u hrvatskoj! i to bi se moralo pod hitno promijeniti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije