Naslovnica Kultura Knjige

Novak: Možda je vrijeme da si Romi izaberu legitimnog predstavnika

Saborski zastupnik prozvao je pisca zbog naziva njegove nagrađivane knjige te istoimene hit-predstave 'Ciganin, ali najljepši'
30. siječnja 2018. u 11:15 3 komentara 871 prikaza
Kristian Novak
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Nakon što se saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi obrušio na naziv knjige i istoimene predstave “Ciganin, ali najljepši”, na svojem blogu reagirao je pisac Kristian Novak.

VELJKO KAJTAZI Ja sam legitimni predstavnik Roma u Hrvatskoj i, molim vas, nemojte nas nazivati Ciganima

- Dosad nisam reagirao iz više razloga. Osjećao sam susramlje što se čovjek doveo u nezgodnu situaciju da se svađa s fiktivnim likovima, i to pred licem javnosti. Osim toga nisam želio da priča poprimi senzacionalističke tonove. Odbijao sam sudjelovati u nečijem, pokazalo se prilično neuspješnom, skupljanju političkih bodova. Od njegova ispada do danas javilo mi se dvadesetak Romkinja i Roma, neki su i pročitali knjigu i pogledali predstavu. Kažu, nema ništa sporno, daju podršku. Ono što pak su mi priopćili o svom zastupniku – nemam srca ovdje ponavljati, doista mi nije do eskalacije sukoba - započinje svoje tekst Kristian Novak, otkrivajući da Kajtazija pamti još iz vremena kada su se obojica bavili karateom.

Na reakciju ga je sada potaknuo, kaže, Kajtazijev istup u emisiji Pola ure kulture te u Večernjem listu, gdje se zastupnik zapitao zašto pisac dio svojeg honorara ne uloži u obrazovanje ili poboljšanje životnih uvjeta Roma.

U javnom pismu Novak odgovara da je već donirao za te svrhe, ali se nije imao potrebu time javno hvaliti. Kajtazija je podsjetio i da sustavno ulaganje u povećanje broja studenata romske populacije, uređenost romskih nacelja i zdravstvenu skrb nije posao autora, nego zastupnika koji je ujedno dio vladajuće koalicije.

- Upoznao sam divnih Romkinja i Roma, sposobnih, obrazovanih, ambicioznih, upućenih u stanje na terenu. Možda je vrijeme da se nekome drugome prepusti funkcija, kako Kajtazi neprestano ponavlja, legitimnog zastupnika te nacionalne manjine - oštro je poantirao Kristian Novak.     

Histrionska premijera Famozna Anja Šovagović Despot užasno zavija i pri tome je zabavna, ali i tužna Tamara Damjanović Damir Karakaš pomogao mi je da zakoračim u svijet Like čija me surovost iznenadila Predsjednica na dječjoj operi Brundibar Opera za djecu "Brundibar" Emotivni Lustig: Nadam se da oni negdje to vide, gledaju...
Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

  • afer:

    Izgleda da je ovaj Kajtazi Rom po nacionalnosti a Cigo po profesiji....

  • ante_pustinjak:

    ako ovo nije opaka cenzura, ne znam onda što jest: vl me je zbog ovoga bezazlenog komentara banirao na dva dana, ne znam što je u njemu zlonamjerno ili lažno napisano? jedino valjda po mišljenju administratora nije baš "politički korektno"!! ... prikaži još! pa kad će jednom hrvatski romi izabrati između sebe svoga predstavnika u saboru? stalno neki iz srbije, s kosova, makedonije i sl. i stalno se ti koji budu izabrani sa stotinjak glasova bore samo za svoje privilegije i svoju dobrobit, osnivaju udruge u koje stavljaju svoju rodbinu i prijatelje i tako izvlače novce poreznih obveznika za svoj lagodan život. najbolji mi je kajtazi kad ponavlja ko papagaj: učinjeno je puno za rome... i onda slijedi: ali to još uvijek nije dovoljno! a nacionalne manjine u hrvatskoj su najpovlaštenije u cijelom svijetu! nigdje manjine ne odlučuju o sudbini većinskog naroda osim u hrvatskoj! i to bi se moralo pod hitno promijeniti...

  • bizonko1:

    Rom, ali najgluplji.