Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Nova školska godina, novi programi Hrvatske glazbene mladeži

Novom školskom godinom Hrvatska glazbena mladež započinje ciklus novih programa koji će doprinijeti svestranom razvoju i unapređenju svih oblika kulturnih sadržaja za djecu i mladež u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na glazbu.
19. rujna 2022. u 10:22 44 prikaza
HGM
Foto: HGM
Pogledajte galeriju 1/9

U ovoj školskog godini mlade očekuje niz kulturnih programa koje Hrvatska glazbena mladež (HGM) provodi s renomiranim institucijama. U okviru programa Mladi za mlade ponajbolji mladi glazbenici sviraju i predstavljaju svoje glazbeno umijeće svojim vršnjacima. U ovom ciklusu koncerata mlada publika upoznaje svoje generacijske uzore, a mladi umjetnici stječu prva profesionalna iskustva. Ove godine kao novost uvodi se i koncert naslovljen „Zvijezde glazbenih škola“ gdje se osim laureatima natjecanja, mladim profesionalcima i studentima daje prostor i talentiranim mlađim učenicima.

U srijedu, 21. rujna 2022. s početkom u 20 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog održat će se koncert Luke Galufa na violončelu uz umjetničku suradnju Zarije Alajbeg Galuf na klaviru. Luka Galuf je dobitnik nagrade za najuspješnijeg mladog glazbenika ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić Glazbene mladeži Split. Pod okriljem programa Mladi za mlade 19. listopada s početkom u 20 sati održat će se koncert Odjeci Grožnjana kada će nastupiti Gudački orkestar HGM-a pod mentorstvom umjetničkih voditelja Anđelka Krpana, Milana Čunka i Branimira Pustičkog. Tijekom 2023. godine na rasporedu su i koncerti „Laureata natjecanja Lions Grand prix-a“, „Zvijezda glazbenih škola“, Petre Akrap te dobitnika HGM-ove nagrade Ivo Vuljević.

HGM | Autor : HGM Foto: HGM

Audicija za Orkestar mladih Europske unije

HGM poziva mlade glazbenike da se prijave na audiciju za Orkestar mladih Europske unije (European Union Youth Orchestra - EUYO) koji je sastavljen od talentiranih mladih glazbenika u dobi između 16 i 26 godine, iz svih zemalja članica Europske unije. Prijave se zaprimaju do 18. rujna 2022. godine, a audicija će se održati u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Datum održavanja audicije je 9. listopada 2022. godine.

Koncerti, natjecanja i HGM nagrada Ivo Vuljević

Edukativni mjuzikl Đak veseljak i prometni znak program je za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola. Cilj mu je educirati djecu o sigurnosti u prometu kako mi se smanjila mogućnost stradavanja. Djeca, slušajući i pjevajući pjesme koje su naučili u predstavi, uče o prometnim znakovima uz igru. Program je nastao pod pokroviteljstvom MUP-a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, neizostavan je dio edukacije o tome kako sigurno doći do škole će se održati 27. rujna 2022. u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

HGM | Autor : HGM Foto: HGM

Zagrebački mladi filharmoničari (ZMF), puhački ansambl, održat će dva koncerta, jedan u Zagrebu i to 14. listopada u Oktogonu te 16. listopada u Bjelovaru. Ansambl je nastao na inicijativu HGM-a 2020. godine uz potporu Grada Zagreba, točnije Gradskog ureda za kulturu te predstavlja orkestar budućnosti gdje glazbenici mogu djelovati i kao solisti i kao članovi komornih ansambala.

HGM u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Hrvatsko natjecanje plesača Mia Čorak Slavenska, čime se želi stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Natjecanje će se održati od 28. do 30. listopada 2022. kada će se održati i proglašenje pobjednika te gala predstava u Centru za kulturu Trešnjevka. Prijave se zaprimaju do 20. listopada 2022. godine.

7. prosinca 2022. godine dodijelit će se prestižna nagrada Ivo Vuljević koju HGM dodjeljuje od 1988. godine za najbolje ostvarenje mladih glazbenika. Dodjela nagrade i gala koncert održat će se u Atriju palače HAZU u Zagrebu, a prijave se zaprimaju do 16. studenoga.

Tri priče za velike i male HGM-a

U suradnji s KD Vatroslava Lisinskog, Zagrebačkom filharmonijom, Studentsko kulturno-umjetničkim društvom I. G. Kovačić i Etnografskim muzejom HGM organizira i tri priče za velike i male i to „Priče iz bečke šume“, „Priče o glazbenim igračkama“ i „Priče iz tisuću i jedne noći“.

HGM | Autor : HGM Foto: HGM

Priče iz bečke šume“ predstavit će valcere i polke obitelji Strauss, a održat će se 29. studenoga u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog kada će se održati dva koncerta, jedan u 10:30 sati, a drugi u 12 sati. Koncerte prati i likovni natječaj radova djece koja će svojim likovnim uradcima nastalima uz slušanje glazbenih djela Straussa prikazati svoje viđenje glazbe kroz likovnu umjetnost. Djeca svoja likovna djela uz pratnju svojih mentora, profesora i nastavnika glazbene tj. likovne kulture mogu prijaviti najkasnije do 11. studenoga. Detalje prijava potražite na hgm.hr mrežnoj stranici. „Priče o glazbenim igračkama“ predstavit će glazbene igračke kao tradicijski instrumenti kroz ples i pjesmu, a održat će se 13. veljače 2023.. godine. „Priče iz 1001 noći“ Rimskog Korsakova održat će se 3. i 4. svibnja, a pratit će ih koncerti i likovni natječaj za kojeg je potrebno prijaviti dječji rad do najkasnije 6. travnja.

HGM-ov međunarodni doseg

HGM je članica Jeunesses Musicales International, najveće međunarodne mreže glazbenih mladeži koja je prisutna u 50 država te realizira 35.000 projekata godišnje. Time HGM direktno sudjeluje na svjetskoj glazbenoj pozornici te je punopravan član i generator inovativnih i kreativnih ideja, projekta i mogućnosti za mlade ljude.

Valja spomenuti kako HGM prati i provodi UNESCO-ove Smjernice za umjetnički odgoj koje predstavljaju službenu preporuku svim vladama zemalja članica UN kako postupati i koje ciljeve izabirati kad je u pitanju odgoj i obrazovanje kroz i za umjetnost. U vrijeme kada izgrađujemo nove putove tolerancije i razvoja poticanje i isticanje potencijala kulture i kulturne raznolikosti jedan su od glavnih generatora opće dobrobiti.

HGM | Autor : HGM Foto: HGM

Sudjelovanje u kulturnim događanjima nužno je od ranog djetinjstva kako bi se stekla navika za posjećivanjem i sudjelovanjem u aktivnostima na području kulture i umjetnosti. Senzibiliziranje mladih za aktivnim sudjelovanjem u tom području te njihova edukacija, potencijalno stvara osobe koje doprinose povećanju kulturnog kapitala svake zajednice. Danas je više nego inače potrebno usmjeriti pažnju na mlade. U inflaciji svakodnevnih sadržaja postavlja se pitanje mlade kompetentne publike kao neophodnog i vrijednog.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. U realizaciji programa HGM-a svestrano sudjeluju i Etnografski muzej u Zagrebu, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Glazbena škola Vatroslav Lisinski, Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka, SKUD Ivan Goran Kovačić, Umjetnička škola Franje Lučića, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje te brojni umjetnici. 

staford
cane corso i američki stafordski terijer
Užas u Brodu: Dva psa preskočila ogradu i napala 59-godišnjaka i njegovog psa
Hrvatski ured za osiguranje
OSIGURAJ SE
Kako biti spreman za nepredvidive i neizvjesne životne situacije?