Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nova sezona online programa Hrvatske glazbene mladeži

HGM
26.11.2021.
u 16:01

Hrvatska glazbena mladež (HGM) putem online programa „Umjetnost na dlanu“ mladoj publici donosi niz kvalitetnih edukativnih sadržaja s ciljem senzibiliziranja mladih prema glazbi, primarno klasičnoj

Program je više od godinu dana dostupan na YouTube kanalu HGM-a te ujedno omogućuje da djeca vrtićke dobi, osnovnih i srednjih škola u suradnji sa svojim učiteljima, nastavnicima i pedagozima imaju mogućnost kvalitetno nadograditi i svoje dnevnike slušanja.

Ove su godine mladi u sklopu projekta „Glazba u mom kvartu“, koji je dostupan i u DVD izdanju, upoznali glasovir s prof. Katarinom Krpan te gudačke instumente s Gudačkim kvartetom Porin i Gudačkim kvartetom Sebastian, a do kraja godine će imati priliku upoznati i harfu s Dianom Grubišić Ćiković, harfisticom, udaraljke s Josipom Konficom, puhačke instrumente sa Zagrebačkim puhačkim triom te program „Opere o zemljama dalekog istoka“ u suradnji s HNK u Zagrebu i „Vivat violoncello“ s Muzičkom akademijom u Zagrebu. Mladi su mogli pratiti „Beethoven online“ program, „Jazz is Back BP festival“ koji se održava svako ljeto u Grožnjanu te gotovo sve programe koje HGM provodi u suradnji s vodećim ustanovama u kulturi, orkestrima i ansamblima.

U nadolazećem periodu HGM organizira niz glazbenih projekta, a prvi na rasporedu je koncert „Peća i vuk“, simfonijska priča za djecu koji će se održati 30. studenoga 2021. godine u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog s početkom u 9:30 sati. Koliko god je bitno da glazbeno-edukativni programi budu dostupni mladoj publici online putem, HGM nastoji svojim programima osigurati mladima jedinstven doživljaj koncertne dvorane koji je neizostavan u glazbenom obrazovanju.

Kroz ciklus „Mladi za mlade“ HGM promovira najbolje mlade glazbenike, dobitnike raznih nagrada ili pobjednike i laureate natjecanja te slijedom toga organizira niz koncerata koji će se održati u Maloj dvorani KDV Lisinski s početkom u 20 sati. Prvi na rasporedu je 5. prosinca kada će nastupiti Klim Tikhonov, tenor, Svetlana Popova, sopran i Said Gubechiya, bariton. Koncert se organizira u suradnji s Veleposlanstvom Ruske Federacije. 8. veljače 2022. nastupit će laureati natjecanja Lions Grand Prix-a, 9. ožujka 2022. Mia Pečnik na glasoviru, 16. ožujka Martin Krpan, violina te 3. svibnja 2022. Martina Jembrišak, harmonika.

„Pokladne i druge hrvatske tradicijske običaje“ mlađe generacije imat će priliku upoznati 28. veljače 2022. godine kada se organizira koncert u Velikoj dvorani KDV Lisinski. Moderator i voditelj bit će Tomislav Habulin, umjetnički voditelj Dubravko Radić, a nastupit će studentsko kulturno-umjetničko društvo „Ivan Goran Kovačić“ i dječja grupa Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“. Veliki Tjedan glazbe posvećen Gustavu Holstu održat će se 26. travnja 2022. Program zajednički organiziraju svakog proljeća HGM, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog kako bi umjetnička glazba bila na listi prioriteta mlade publike. Nastupit će Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem mo Tončija Bilića, a kroz čarobni svijet planeta publiku će voditi Ante Radonić, astronom i dugogodišnji voditelj Planetarija zagrebačkog Tehničkog muzeja.

Program „Umjetnost na dlanu“ za mladu publiku podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Centar za kulturu i informacije Maksimir, uz brojne druge podupiratelje. Više informacija potražite na hgm.hr mrežnim stranicama.

Ključne riječi
HGM

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije