Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bura u HNK Split

Nova lica teatra podijelila su kazališnu publiku. Zaposlene po političkoj liniji?

09.02.2021.
u 11:12

Procurila su imena navodno onih koji će se zaposliti u splitskom teatru, a među njima su opet navodno, jer do službene informacije o imenima nikako se ne može doći, osobe koje zaslužuju radno mjesto po “političkoj liniji”

Iako u HNK Split tvrde da su zaokupljeni dramskom premijerom, koja bi se pod zadanim epidemiološkim mjerama trebala dogoditi u petak, i da ne razmišljaju ni o čemu drugom, a nema razloga da im ne vjerujemo jer Nenni Delmestre postavlja na scenu novo djelo, javnost ipak puno više intrigira priča o zapošljavanju glumica i glumaca u nacionalnoj kazališnoj kući. Koja nije uspjela proći “ispod radara”. Glede i unatoč obveznoj zaštiti privatnih podataka.

Procurila su imena navodno onih koji će se zaposliti u splitskom teatru, a među njima su opet navodno, jer do službene informacije o imenima nikako se ne može doći, osobe koje zaslužuju radno mjesto po “političkoj liniji”. Kako to obično biva u Splitu, a ni u drugim sredinama nije drukčije, samo što se oni znaju “čuvati od novinara”, potrebno je zaposliti neke koji imaju veze s lokalnim političarima. Ili njima bližnjima. Ili bližnjima njihovih bližnjih.

– Natječaj je u tijeku, sve se odvija u zakonskim okvirima. Imamo potrebu u dramskom ansamblu zaposliti još ljudi. Odlučio sam se za pozivni natječaj zato što na to kao intendant jednostavno imam pravo. Prijavni rok je završen i javnost će na vrijeme o svemu biti izviještena – izjavio je za Večernjak intendant HNK Split Srećko Šestan.

Na upit tko se sve prijavio i je li istina da je upit poslao na adrese četiriju glumica, intendant nam je objasnio da su u prijavi osobni podaci koji se, sukladno Uredbi EU o zaštiti pojedinaca, ne smiju objavljivati. Potvrdio je da je pozvao četiri osobe i da će konačnu odluku donijeti Povjerenstvo za audiciju. Tročlano Povjerenstvo će otvoriti ponude, vidjeti što u njima piše i provesti audiciju.

– Meni je bitno da smo uspjeli u sistematizaciji, odnosno da dramski ansambl umjesto 22 može sada imati 30 umjetnika. Drama je bila najzapušteniji dio HNK Split. Dobili smo za to mišljenje Radničkog i Kazališnog vijeća – veli Šestan, kojem je očito dugoročno itekako važno “pomladiti” splitsku Dramu.

Predsjednik Kazališnog vijeća HNK Split prof. Branko Matulić kazao nam je kako je Kazališno vijeće, jer mu je to u ingerenciji, potvrdilo Izmjenu Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu HNK Split po kojem je povećan broj potrebnih glumaca u dramskom ansamblu.

– Taj smo broj zaokružili na trideset ,što odgovara realnim potrebama splitskog teatra, a hoće li se popuniti, o tom potom – kaže Matulić. Prvi čovjek Kazališnog vijeća nadalje objašnjava kako se, prema Statutu HNK Split, može za popunu dramskog ansambla provesti javni ili pozivni natječaj samog intendanta. A, proces zapošljavanja ide preko Povjerenstva koje provodi audiciju. Povjerenstvo se pak sastoji od aktualnog ravnatelja Drame i dvaju članova koje imenuje intendant.

– Stvorio se nekakav dojam u javnosti da Kazališno vijeće odlučuje, ali to nije u našoj nadležnosti! Kad bismo mi išli bilo što raditi, grubo bismo kontaminirali proces koji traje. Kazališno vijeće može samo paziti da se ne prekrše propisi. Mi nismo zaduženi za provođenje audicije, to apsolutno određuje struka – rezolutan je Branko Matulić. Inače profesor na Umjetničkoj akademiji.

Na upit je li točna informacija da su pristigle četiri prijave za zapošljavanje u dramskom ansamblu nacionalne kuće, Matulić odgovara kako nije upoznat sa time te naglašava kako ničim ne želi utjecati na proces prijema. Moguće je čak da audicije neće ni biti, da se ne ispune uvjeti...

– Kazališno vijeće prati je li zakon ili koji propis povrijeđen. Mi ne odlučujemo tko će se zaposliti ili ne. Kad bismo mi nešto odlučili, onda bismo upravo time povrijedili propis i zakon – iscrpno objašnjava Matulić.

Marina Vujčić, ravnateljica Drame HNK Split, koja je na toj dužnosti tek koji mjesec, ponajprije veli kako oko zapošljavanja nema ni govora prije premijere drame, “A mobitel i dalje zvoni” zakazane za 12. veljače.

– Prijave glumica su u Protokolu kazališta, formirat ćemo Povjerenstvo za audiciju, vidjeti tko se javio i organizirati audiciju. Ništa se neće događati prije polovice veljače. O imenima ne smijemo govoriti, ona se mogu koristiti samo i isključivo u svrhu zapošljavanja – objašnjava ravnateljica Drame Marina Vujčić.

Po funkciji koju obnaša, odnosno prema Pravilniku o audiciji, bit će u Povjerenstvu, a druga dva člana biti će dvoje glumaca, vjerojatno dramski prvaci. Jedna žena i jedan muškarac. U Povjerenstvu moraju biti osobe iz iste struke kao i oni koji se javljaju za posao. Članove Povjerenstva imenuje intendant. Kako neslužbeno doznajemo, Srećko Šestan uputio je pozive glumicama Katarini Romac, Moniki Vuco Carev, Ivani Gudelj Tešija i Silvani Stanić.

Katarina Romac i Monika Vuco-Carev, mlade magistrice glume koje su se obrazovale u gradu podno Marjana, jako su dobro poznate ljubiteljima splitskog teatra. Ostvarile su niz vrlo zapaženih uloga, odigrale i “slabe i fatalne” junakinje, pokazale se i na neki način već dokazale iako je glumačka karijera tek pred njima. Zavrijedile su i niz nagrada.

Prisjećamo se jedne epizode iz foajea splitskog teatra nakon jedne dramske premijere prije nekoliko godina u kojoj je igrala mlada Katarina Romac. Jedan je gospodin rekao: “Sinj vam sada ima tri svetinje, Gospu, Alku i Katarinu!”

Treća je navodno mlada glumica Ivana Gudelj Tešija, kći poznatog nogometaša Hajduka Ivana Gudelja, člana HDZ-a koju u Splitu kao glumicu malo tko poznaje. Diplomirala je i zaposlila se u Osijeku.

Četvrta je Silvana Stanić, profesorica književnosti koja je nekada bila članica ansambla Gradskog kazališta mladih Split, a u HNK Split je gostovala povremeno. Nakon duljeg vremena, na pozornici splitske nacionalne kazališne kuće pojavila se ulogom u mjuziklu “Bambina”. Natjecala se i za ravnateljicu u Gradskom kazalištu mladih, ali na tu funkciju nije uspjela doći. Vezuju je uz HGS Željka Keruma.

A mnogi se pitaju gdje je mjesto za mladu nagrađivanu glumicu Ana Mariju Veselčić, koja je sa svojim “Domašima” ušla u sve domove, pa čak dodirnula osjećaje u pravilu neosjećajnih političara. S obzirom na sve glasnije negodovanje javnosti, ne bi čudilo da zapošljavanje u Drami bude odgođeno, barem dok se ne izabere novi gradonačelnik.

Ključne riječi

Komentara 4

KU
Kultura
15:55 09.02.2021.

Nepotizam je ako se zaposli bilo tko, tko nije iz lijevog politickog miljea. Kultura kazalisna, filmska i svaka druga je rezervirana za lijevicare. Hribar, matanic, bresan, sve njima.

NA
Nadzornik
16:19 09.02.2021.

Mira je bila zaposlena po politici fafanja. I stalno je bila zaposlena i niko se nije bunil jer je dobro radila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije