Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arheološki nalazi

Tko je i zašto sagradio Stonehenge? Nova otkrića rasvijetlit će tajne

Frank Rumpenhorst/DPA/PIXSELL
08.02.2021.
u 11:05

Pri arheološkim istraživanjima koja prethode izgradnji tunela ispod Stonehengea, pronađeni su 4000 godina stari ljudski ostaci i artefakti.

Unatoč glasnom protivljenju stručnjaka, posebice arheologa i ekologa, ali i pripadnika druidske religije, krenuli su radovi na tunelu koji bi trebao prolaziti ispod jednog od najpoznatijih prethistorijskih spomenika - Stonehengeu. Ta čuvena građevina u okrugu Wiltshire u Engleskoj do danas je obavijena velom tajne, a zbunjuje i očarava kako znanstvenike, tako i turiste iz cijelog svijeta. Oko nje isprele su se brojne legende, misterije i teorije zavjere jer o graditeljima Stonehengea i njegovoj prvotnoj namjeni ne znamo gotovo ništa. Pretpostavlja se, doduše, da je bila riječ o veoma važnom i vjerojatno svetom mjestu, groblju ili čak velikom nebeskom kalendaru. Izgrađen je u periodu od 3000 do 2000 godine prije Krista, a način na koji su njegovi graditelji uspjeli tridesetak kamenih blokova visokih oko četiri metra i teških više desetaka tona dovesti sa stotinama kilometara udaljenih lokacija i zatim ih podići u strukturu u obliku kruga, još uvijek nije sasvim razjašnjen. Dugo vremena smatralo se da su ga izgradili Rimljani ili pak Kelti, no preciznim datiranjem ustvrdilo se da je star oko 5000 godina te da ga je gradilo nekoliko različitih naroda u različitim fazama na prijelazu iz neolitika u brončano doba. Iako danas znamo da ga nisu podigli, u jednom trenutku u povijesti Stonehenge su kao svoje sveto mjesto prihvatili druidi, svećenici poganske religije Kelta. U današnjem dobu druidizam se održao kao neopoganski religiozni pokret, a njegovi sljedbenici uz brojne hipije, čarobnjake i vještice iz svih krajeva svijeta na važne datume poput ljetnog solsticija i dalje posjećuju Stonehenge. 

Upravo su se zbog kulturne i vjerske važnosti tog neobičnog mjesta mnogi pobunili protiv planirane izgradnje tunela. Tako invazivan proces, smatraju neki stručnjaci, mogao bi dovesti do nepovratne devastacije jednog od najvažnijih drevnih lokaliteta i rezultirati gubitkom stotina tisuća povijesnih artefakata. Unatoč prosvjedima, britanske vlasti ipak su se odlučile na taj kontroverzni i skupi potez od čak 1,7 milijardi funti kako bi se smanjile gužve na cesti A303 koja prolazi pored Stonehengea. Uz to, premještanjem te bučne i prometne ceste pod zemlju, smatraju, očuvat će se integritet i priroda tog područja. A tek što su počeli s prvim  radovima, arheolozi su na mjestu budućeg tunela pronašli drevne, 4000 godina stare grobove iz brončanog doba. U njima nađeni su ljudski ostaci te brojni neprocjenjivi predmeti poput posuđa i oruđa, a koji svjedoče o svakodnevici, običajima, životima i smrtima ljudi koji su živjeli na tom području. Vrlo je vjerojatno i da su upravo to ostaci tajanstvenih graditelja Stonehengea koji bi nam mogli pomoći da rasvijetlimo njegove korijene. 

Svaki detalj pomaže nam da shvatimo što se događalo na tom lokalitetu prije, tijekom i nakon izgradnje Stonehengea. Svaki pojedini komadić važan je za stvaranje cjelovite slike o tom vremenu - kazao je Matt Leivers iz tvrtke Wessex Archeology koja u suradnji s Engleskim autocestama provodi radove na području budućeg tunela čija bi izgradnja trebala početi 2023. godine. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije