Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljanje knjiga

Nova djela Pavla Pavličića, Gorana Tribusona i Ratka Cvetnića

Zagreb: Predstavljanje prvoga kola biblioteke Šetnje nakladnika Petrine knjige
Josip Regovic/PIXSELL
25.05.2023.
u 13:15

Cvetnićeva knjiga "Čez pole i vrvje" je svojevrsni biciklistički putopis, dok su Tribusonova "Landranja" antišetačka priča, a Pavličićeva knjiga "Deset vukovarskih šetnji" na najbolji način otvara niz nove biblioteke

Knjige proznih zapisa Pavla Pavličića "Deset vukovarskih šetnji", Gorana Tribusona "Landranja" i Ratka Cvetnića "Čez pole i vrvje" predstavljene su u srijedu navečer u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu. Knjige su predstavili autori Goran Tribuson i Ratko Cvetnić te urednik Zoran Maljković koji je govorio i o Pavličićevoj knjizi jer autor zbog bolesti nije nazočio predstavljanju.

Cvetnićeva knjiga "Čez pole i vrvje" je, po Maljkovićevim riječima, svojevrsni biciklistički putopis, dok su Tribusonova "Landranja" antišetačka i antihodačka priča. Pavličićeva knjiga "Deset vukovarskih šetnji" na najbolji način otvara niz nove biblioteke, rekao je dodavši kako ona kroz šetnju čitatelje vodi od istoka k zapadu Vukovara pričajući mu zgode o ulicama, zgradama, crkvama i običajima koji se ondje mogu vidjeti.

No Pavličić, istaknuo je, pripovijeda i o onima kojih više nema i koji ostaju samo u sjećanjima svjedoka i ovakvim zapisima. Tekst je pisao u žanru turističkoga vodiča, premda u njega nisu uključeni fotografije i zemljovidi, rekao je dodavši kako to omogućuje vlastito istraživanje čitatelju i njegovoj mašti.

Goran Tribuson je istaknuo kako njegov junak u zatvorenom prostoru nalazi sve što mu treba - knjige, film i glazba. No kad ga oni nadahnu, dodao je, mora izaći van, mora otići na mjesta gdje su obitavali njegovi književni junaci, gdje su se snimali omiljeni filmovi ili održavali koncerti. Njegov lik, naglasio je, pripada boljoj prošlosti, vremenu kad se malo imalo i kad je još manje trebalo za sreću. Takve je likove suvremeno doba prognalo iz literature, istaknuo je i dodao kako nekonvencionalan i neobuzdan lik ipak privlači pozornost čitatelja, pogotovo onih koji vole likove iz njegovih ranijih knjiga.

Cvetnić je napomenuo kako je pisao o onomu što je vidio i doživio vozeći bicikl od Savskoga mosta do Pokupskoga. Ocijenio je kako to može biti vrlo zabavan i zanimljiv put ako se zna kojim je putovima najbolje ići i na što treba obratiti pozornost. Knjiga izgleda kao mali turistički putopis po Turopolju, napomenuo je i dodao kako je pisao štivo o svom turopoljskom  zavičaju. Knjige je objavio nakladnik Petrine knjige u prvom kolu svoje knjižnice Šetnje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije