Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi osječki književni sajam

Panonski festival knjige od potrebe treba postati navika

storyeditor/2023-05-24/PXL_240523_100123296-1.jpg
25.05.2023.
u 10:40

Osijek je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji nije imao književni sajam. Konačno smo dosanjali i taj san, istaknula je emotivno književnica Ivana Šojat

Povijesni je trenutak za Osijek – grad na Dravi našao je svoje mjesto na hrvatskoj, ali i regionalnoj karti sajmova knjiga. Panonski festival knjige novi je sajam posvećen književnosti, kulturi i povijesti panonske regije te njezinim velikanima, a otvoren je u srijedu u osječkoj dvorani Gradski vrt. Prvi festival, od 24. do 28. svibnja, bit će mjesto druženja najboljih hrvatskih izdavača, književnih zvijezda Panonije i književne publike. Uz Pulu, Rijeku, Split i Zagreb, Osijek je sasvim prirodno, istaknuto je, zaokružio sajamski prostor.

- Puno je pažnje posvećeno jednom narativu, a to je panonski prostor, bogat poviješću i koji je Osijek stavio u središte, jer i Mađarska, Slovačka, Srbija i Rumunjska baštine sličan identitet. Dužnost kulturne infrastrukture je da se odgaja čitateljska publika, djeca koja čitaju postaju ljudi koji misle, a rezultat je kvalitetnije društvo - rekao je Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

- Panonski festival knjige posljednja je kockica koja je nedostajala u regionalnom mozaiku ovakvih manifestacija. S jedne strane, ona promovira nakladništvo kao poduzetništvo i važan segment hrvatskog gospodarstva, a s druge strane kulturu čitanja. Niz događanja koja se očekuju na sajmu poticaj su djeci i mladima da im knjiga postane navika i potreba - kazao je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK.

Na 1900 četvornih metara dvorane Gradski vrt, više od 40 domaćih nakladnika posjetiteljima će ponuditi brojne novosti i promocije knjiga, uz popuste i do 70 posto. Osmišljeno je više od 55 atraktivnih programa, a osim susreta s autorima, posebna pažnja posvetit će se djeci i mladima koji će uživati i u brojnim literarnim, kreativnim, dramskim i STEM radionicama.

- Osijek je jedini veliki grad u Hrvatskoj koji nije imao književni sajam. Konačno smo dosanjali san da Osijek ponovno postane kulturno raskrižje i počne privlačiti, umjesto da tjera od sebe. Tu adhezijsku moć i silu dobit će knjiga, zbog čega sam jako ponosna! Kako se sajam bude razvijao, tako će u naš grad dolaziti sve veći i važniji pisci - istaknula je osječka književnica Ivana Šojat.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako "nikada ne možemo biti zadovoljni time koliko čitamo". - Podaci nam nisu dobri, no najvažnije je da se trend pada čitanja zaustavio i da smo krenuli prema pozitivnim trendovima - kazala je ministrica.

Na 1900 kvadrata dvorane Gradski vrt više od 40 domaćih nakladnika posjetiteljima će ponuditi brojne novitete i promocije knjiga, uz popuste i do 70 posto i čak 55 različitih programa
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Književni program za odrasle u srijedu su otvorili László Végel i promocija njegova romana "Nepokopana prošlost". Pregled povijesnih zbivanja donijeli su i memoari najdugovječnijeg Tuđmanova ministra Mate Granića u dopunjenom, 2. izdanju. "Diplomatska oluja", knjiga koja je prodana u više od 30.000 primjeraka, bilježi sjećanja jednog od najbližih Tuđmanovih suradnika i iskusnog diplomata zaslužnog za međunarodno priznanje Hrvatske. Memoarski zapisi Mate Granića hrvatski su bestseler, a tiskani su u nakladi Večernjeg lista. Programski dio prvog dana Festivala zatvorio je jedan od najplodnijih hrvatskih pisaca Damir Karakaš koji je predstavio svoj najnoviji roman "Potop".

Drugog dana festivala osječku promociju doživjet će još jedna Večernjakova knjiga - "Cico - tak imam te rad", posvećena legendarnom Zlatku Kranjčaru. Poseban gost je Niko Kranjčar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije